Saskaņa un sakasnīši • IR.lv

Saskaņa un sakasnīši

3
Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Šajās vēlēšanās piedalās sen neredzēts sarakstu skaits — 2006. gads bija pēdējā reize, kad balsotājs iecirknī saņēma 19 biļetenus. Ir redakcija nolēmusi plašāk iepazīstināt tikai ar tām partijām, kurām, pēc mūsu vērtējuma, ir reālas iespējas veidot nākamo valdības koalīciju. Uzskatām, ka premjerministra amata kandidātam ir jāsaņem reāls vēlētāju atbalsts, tāpēc neintervējam politiķus, kuri gatavi zīmēties partiju reklāmās, bet izvairās no darba Saeimā. 

Taču Ir lasītājiem jābūt informētiem par plašāku politisko ainu, tāpēc šajā rakstā iepazīstinām ar partijām, kuras piešķir šīm vēlēšanām raibumu.

Iepazīstinām ar partijām, kuras ir un, visticamāk, arī paliks opozīcijā

Partijas, kuru iekļūšana nākamajā valdībā ir stipri apšaubāma, var iedalīt divās daļās. Vienu veido Saskaņa un tās atlūzas, otru — vienšūnpartijas ar vairāk vai mazāk izteiktiem antivakserisma simptomiem. 

Protams, programmatiski šīs grupas pārklājas, tomēr abu politisko virzienu vēsturiskā izcelsme atšķiras. Pirmās partiju grupas ģenētiskais celms meklējams visu uz krievvalodīgo vēlētāju vērsto partiju apvienotajā sarakstā, kas startēja Saeimas vēlēšanās 1998. un 2002. gadā. Otrās grupas saraksti radušies kā putas uz bangojošajiem kovida krīzes ūdeņiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu