Kosmoss viņiem stāsta • IR.lv

Kosmoss viņiem stāsta

46
Inga Spriņģe. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Žurnāliste Inga Spriņģe ar kolēģiem no pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica piedāvā pētniecisko detektīvseriālu Karmas latvieši par maģiskās domāšanas biznesu Latvijā

Pandēmijas laikā uzņēmējdarbība ne tikai cieta, bet arī veidojās no jauna, turklāt ne visos gadījumos veselīgā veidā. Pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica izveidotāja Inga Spriņģe atklāja — kā reakcija uz Covid-19 laika izolāciju un trauksmi uzplaukst sociālo tīklu influenceru bizness, kas saistīts ar ezoteriku un sazvērestības teorijām. Viņi sāka piedāvāt konvencionālajai medicīnai, psihoterapijai, zinātnē balstītam veselīgam dzīvesveidam alternatīvus kursus un konsultācijas. Spriņģe kopā ar kolēģiem pētnieciskā detektīvseriālā desmit sēriju garumā parāda šā biznesa aizkulises. Kopš 30. augusta Karmas latviešus var skatīties platformā Go3, bet 6. novembrī filmu cikls nonāks pie TV3 skatītājiem. Kāpēc bija svarīgi šo tēmu izpētīt un vai latvieši vairāk tendēti paļauties uz maģisko domāšanu savas dzīves sakārtošanā, Spriņģe skaidro intervijā. 

Re:Baltica ir pētījis Latvijas izglītības sistēmas vājās puses — vai noticēšana ezoteriskiem skaidrojumiem un savas veselības apdraudēšana ir daļa no stāsta par vāju izglītības sistēmu? Vienā no sērijām redzēsim cilvēkus, kuri pēta savu kaku pēc guru ieteikuma un piedēvē tai metafiziskas īpašības.
Viens no iemesliem, kāpēc šo pētījumu gribēju taisīt: pagājušā gada janvārī Eirobarometrs bija veicis Eiropas Savienības iedzīvotāju aptauju. Tika uzdots arī jautājums: vai ticat, ka valdības rada vīrusus laboratorijās, lai kontrolētu iedzīvotāju brīvību? 28% latviešu teica «jā» — tieši kā vidēji Eiropas Savienībā. Taču 31% latviešu atbildēja, ka nezina, — tā ir pašcenzūra, cilvēki kaunas skaidri teikt, ko domā. Visvairāk cilvēku, kas teica, ka tam netic, bija Skandināvijā. Te ir korelācija ar augstu vakcinācijas aptveri. Kā zinām, Skandināvijas valstīs ir pārticība, laba izglītības sistēma. Mana atbilde: jā, tam ir saistība ar izglītību, uzticēšanos valsts institūcijām, drošību par savu nākotni. Desmit pētījuma sērijās runā daudz ekspertu, un viņu atbilde, kāpēc cilvēki Latvijā tic ezoterikai un sazvērestības teorijām: ja nejūties drošs par savu dzīvi, uzskati, ka nevari to mainīt un ietekmēt, ir drošāk paļauties uz karmu vai citiem ezoteriskiem izskaidrojumiem. Citādi vari sajukt prātā. 

Vēl viena tēma: mums ir nepieejama medicīna — arī tas parādīsies vienā pētījuma sērijā. Pēc Covid-19 pusei ģimenes ārstu ir izdegšana, depresijas pazīmes — nav spēka uzklausīt katru pacientu, «paglaudīt roku». Cilvēks aiziet pie ezoteriķa, un tur stundu viņu klausās, viņam atskaņo meditatīvu mūziku — rodas sajūta, ka palīdz, jo tu relaksējies, tev sniedz emocionālo atbalstu. 

Trešā tēma: sociālā atbalsta tīkls. Ja nevaram paļauties uz valsts atbalstu, sākam paļauties uz dažādiem brīnumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu