Izsēdēt tumsu • IR.lv

Izsēdēt tumsu

Festivāla vizuālā identitāte — Vladislavas Maļiņņikovas zīmējums KOCMAC
Marija Leskavniece

Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus atgriežas vecpilsētā un pirmoreiz piedāvā pusaudžu kūrētu programmu

Homo Novus programmas kuratore Beka Bergere.
Foto no Ir arhīva

Jau ierasts, ka laikmetīgās mākslas notikumi galvaspilsētā norisinās kādreiz industriāliem mērķiem būvētās teritorijās, kuras performanču vajadzībām pielāgotas ar mākslinieku apņēmību un neskaitāmiem krāsas spaiņiem. Šoreiz ir citādi. Par festivāla mājvietu kļuvis izbijis kazino Vecrīgas sirdī — Kaļķu ielā 24. Tur soļus slāpē grezni paklāji, gar sienām vīd kokgriezumiem rotāti bāri un virs galvas džinkst lustras. 

Pagājušā gadsimta sākumā celtajā ēkā laimētava atradusies kopš neatkarības atgūšanas. Tikai pandēmija aizdarījusi tās durvis, un pēdējos divus gadus telpas bijušas tukšas. «Mums jāatgūst vecpilsēta,» ar nedaudz šķelmīgu smaidu saka Homo Novus programmas kuratore, Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Beka Bergere. Ik pa laikam kāds pasūdzas, ka pilsētas sirds nu pieder tūristiem, bet varbūt šis starpstāvoklis — kad visi tirgotāji un izklaidētāji vēl nav atguvušies no dīkstāves un daudzas telpas ir tukšas — ir īstais laiks atgriezties, viņa spriež. Tomēr festivāla izrādes un notikumi risināsies arī publiskajā ārtelpā, pilsētas ainavā un attālos ciemos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu