Sarežģītā auto straume • IR.lv

Sarežģītā auto straume

11
Jana Kukaine. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Feminisma teorētiķe Jana Kukaine par to, kāpēc sievietes pašas mēdz balsot pret savām interesēm apstākļos, kad pieaug centieni ierobežot viņu tiesības

Pirms sešiem gadiem feminisma teorētiķe un mākslas kritiķe Jana Kukaine uzrakstīja grāmatu Daiļās mātes. Sieviete, ķermenis, subjektivitāte. Saistošā valodā tā vēstīja par mātišķību feministiskā skatījumā. Tieši šovasar Kukaini uzrunāt intervijai šķita interesanti tāpēc, ka sieviešu tiesību tēma plaši izskan pasaulē, sākot no noziegumiem, kurus Krievijas armija pret sievietēm veikusi Ukrainā, un beidzot ar ASV Augstākās tiesas lēmumu atcelt konstitucionālās tiesības uz abortu. 

Līdztekus globālajiem pagriezieniem Latvijā ir savi «mazie notikumi», kas saistīti ar sieviešu tiesībām: no 1. augusta visās medicīnas iestādēs epidurālā anestēzija jeb atsāpināšana dzemdībās jāsniedz par valsts līdzekļiem arī tad, ja šādu vēlmi izteikusi pati sieviete. 

Kukaine, kura kopā ar dzīvesbiedru audzina divus pirmsskolas vecuma bērnus un strādā pie disertācijas, kas saistīta ar feminisma tēmām, sarunā skaidro, kas ir petromaskulinitāte (tā ietekmē mūsu visu nākotni) un kāpēc sauklis «Mans ķermenis — mana izvēle!» nav vērtējams tik nepārprotami.

Slejā par epidurālo anestēziju portālā Satori cita starpā raksti par sāpēm: kā tās tiek izmantotas pret sievietēm, lai norādītu viņu vietu. Vai varam par sāpēm parunāt plašāk: kā tās tiek lietotas kā varas instruments šobrīd pasaulē tieši pret sievietēm? Mēs zinām par Krievijas armijas veiktiem izvarošanas noziegumiem Ukrainā, zinām par ASV Augstākās tiesas abortu aizliegumu — tās arī būs brutālas sāpes, abortiem nelegāli pārceļoties no medicīnas iestādēm uz «virtuvēm». Sāpes kā instruments, lai noliktu pie vietas?
Atkāpjoties vēsturē, redzam, ka apspiešana pastāvējusi sen un tai bijušas dažādas izpausmes. Tevis minētais fizisko sāpju līdzeklis ir viens no brutālākajiem, primitīvākajiem. Pārsteidzoši, ka tieši šobrīd tas nonāk starmešu gaismā, jo feministiskās teorijas attīstībā pēdējās desmitgadēs parādās, ka ir jauni ar fizisko apspiešanu tieši nesaistīti sieviešu pakļaušanas mehānismi, kas tomēr nodrošina vietas ierādīšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu