Klusums pirms vētras? • IR.lv

Klusums pirms vētras?

Kaspars Pudāns. Foto — Edmunds Brencis
Māra Miķelsone

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris Kaspars Pudāns skaidro, ko nozīmē iniciatīva karā, un gaida ukraiņu kombinētu ieroču šķiru uzbrukumu

Nu jau vairāk nekā divu nedēļu laikā Krievijas spēki anektētajā Krimā piedzīvojuši smagus zaudējumus: sagrautas lidostas, uzsprāgušas munīcijas noliktavas, trāpīts pat Melnās jūras flotes sirdī — štābā Sevastopolē. Kopš Ukrainas kara sākuma pagājis pusgads. Vai nākamajos mēnešos varam sagaidīt būtiskas izmaiņas frontes līnijā?

Ir turpina intervēt speciālistus, kas izskaidro notiekošo un iezīmē nākotnes scenārijus Ukrainas karā. Pirmdien runājām ar Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieri, pulkvedi Kasparu Pudānu. 

Pirms pāris nedēļām ar NBS Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieku Ēriku Nagli runājām par maldināšanu un to, kur varētu gaidīt ukraiņu galveno triecienu — Hersonas vai citā virzienā. Nu jau kādu laiku redzam, ka Krimā notiek sprādzieni, iznīcinātas krievu lidmašīnas, munīcija. Varbūt šis ir īstais virziens?
Manā izpratnē Hersonas kara zona un Krima ir viens virziens. Kad jūlijā Ukraina paziņoja, [ka uzbruks Hersonai], tas raisīja pārdomas, vai tā bija maldināšana krieviem, lai viņus dezorientētu, bet patiesībā īstais uzbrukums drīzāk būtu ziemeļos, lai kārtīgi atgūtu Harkivu un atspiestu krievus līdz robežai. Vai varbūt, lai atgūtu Donbasu. Tas gluži neapstiprinājās. Mēs neredzam, ka ukraiņiem būtu liela vēlme atgūt Donbasu. 

No militārās perspektīvas saprotu un atbalstu šo virzienu, jo, manuprāt, priekšrocības aizsardzībā Donbasā ukraiņiem jau ir. Uzbrukt, iespējams, var, bet tur būtu sarežģītāk gan apvidus, gan iedzīvotāju atbalsta dēļ. Ukraiņi Donbasā turpina noturēties savās līnijās. Arī pēdējās nedēļās neredzam lielas izmaiņas — no abām pusēm ir pretuzbrukumi, katrs gūst kādus taktiskos panākumus, bet operacionālu ieguvumu vai ar stratēģisku nozīmi tur nav.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu