Vai visas nelaimes uzreiz? • IR.lv

Vai visas nelaimes uzreiz?

1
Foto - Ieva Lūka, LETA
Gunārs Nāgels

Nav jau tā, ka visas nelaimes nāk uzreiz, bet var tā likties. Atnāca kovids, mazliet atkāpās vasarā, bet nekur nepazuda. Tagad ir pietiekami mainījies, lai agrākās vakcinācijas un agrākās pārslimošanas vairs nepasargātu. SARS-CoV-2 Omicron variantam ir jau vairāki apakšvarianti. BA.1 un BA.2 vēl pakļaujas oriģinālai vakcīnai, bet BA.4 un BA.5 prasīs modificētu vakcīnu. Katru gad’ no jauna... (Līdzīgi kā ar gripas vakcīnām).

Nākamā nelaime ir karš Ukrainā. Interesanti pārlasīt 1939. gada Latvijas presi par karadarbību mūsu kaimiņvalstī Polijā. Ja vadonis aizliedza rakstīt par latviešu masu slepkavošanu Padomju savienībā 1937. un 1938. gadā, tad par mums tuvo karu tomēr bija ziņas.

Žurnāls Atpūta savā 1939. gada 1. septembra numurā publicēja fotogrāfiju klāstu zem virsraksta Vācija sargā savas robežas. Žurnāla iznākšanas dienā Vācija vairs nesargāja savas robežas, bet gan jau bija pārkāpusi Polijas robežas.

Nākamajā numurā, 8. septembrī, redzam foto klāstu Eiropā sācies jauns karš un arī raksts Kur norisinas kara darbība ar statistiku par to, cik varena ir Polija – “Valdība iekārtojusi modernas fabrikas, kas gatavo visus armijai vajadzīgos ieročus un municiju.” (Piezīme valodniekiem-pašdarbniekiem – visos gadījumos vārds “karš” ir rakstīts bez mīkstinātā “r”, jo to “izņēma no apgrozības” 1938. gadā. Tas atgriezās tikai padomju okupācijas laikā).

Nākamajos numuros ir vairāk un vairāk par karu, bet paliek iespaids, ka tā ir tikai “skatīšanās no malas”, bez īstas sajūtas par to, ka Polijas krišana pavērs durvis Baltijas valstu okupācijai. Vai mēs šodien arī tikai “skatāmies no malas”, kad tas pats mūsu kaimiņš atkal veic agresīvu karu pret savu kaimiņu?

Un tagad – ak, tu neparedzētā nelaime – enerģētikas krīze. Sen bija skaidrs, ka nedrīkst kļūt atkarīgiem no Krievijas gāzes, bet Latvijā un citur Eiropā valdīja citas intereses.

Skatot statistiku par šā gada pirmajiem septiņiem mēnešiem, Eiropā kopumā lielākās enerģijas ražotājas bija atomspēkstacijas (390 TWh). Nākamais ir gāze (320), tad vējš (277), ogles (272), hidroelektrība (245), solārā enerģija (116). Vējš, ūdens un saule kopā ražoja vairāk nekā gāze un ogles kopā. Skaidrs, ka nākotne ir atjaunojamos enerģijas ražošanas veidos.

Ir patiešām vairākas nelaimes uzreiz, bet jādara viss, lai neīstenotos tā nelaime, kura izbeigtu mūsu civilizācija – katastrofāla klimata maiņa. Diemžēl arī mūsu sabiedrībā ir cilvēki, kuri aktīvi veicina visas te minētās nelaimes.

Autors ir laikraksta Latvietis palīgredaktors

Komentāri (1)

QAnon 24.08.2022. 12.08

Vadonis atlaida Saeimu, kura arī tad bija pilna ar freibergām, zatleriem, vējoņiem, dombrovskiem, rinkēvičiem, kazlovskiem, pabrikiem, kalvīšiem, šleseriem, lai Latvija netiktu pievienota PSRS “draudzībai saimei” vēl kādā 1935. gadā un krievi līdz vācu atbrīvotāju atnākšanai nepagūtu nobendēt visus latviešus.
Polijas krišana nepavēra durvis Baltijas valstu okupācijai, jo pilnīgi skaidri Eiropas paverdzināšanas plāni kremlim bija jau kopš 1929. gada, kad demokrātu partijas pārstāvētais Uncle Sam par ASV nodokļu maksātāju naudu tam nolūkam uzsāka krievijā pasaulē varenākās militārās industrijas celtniecību.
Kas attiecas uz enerģētiku, autors var pateikties Dombrovskim un Vienotībai par TECII 2. kārtas celtniecību, kas latviešu valstij jau ir radījis varākus miljardus tiešus zaudējumus, atņēmis iespēju nopelnīt uz CO2 izmešu kvotām, vairākiem tūkstošiem nekvalificētu parazītu iedot darbu un, bez šaubām, uz to rokām ir vairāku tūkstošu Ukrainas civiliedzīvotāju asinis, kuru nogalināšana apmaksāta ar asiņaino gāzes naudu.
Par atomelektrostacijām. Pēc tikšanās ar savu pahanu Maskavā, Vienotības un SC vēlāk ievēlētā krievu militārista atvase, Vējonis, uzsāka nesaudzīgu cīņu pret modernas AES celtniecību Lietuvā, tā nolobējot Černobiļa tipa ekoloģiju apdraudošu atomelektro staciju būvi Baltkrievijā un Karalaučos.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu