Gāšanas plāns • IR.lv

Gāšanas plāns

2
Latvijas Nacionālā arhīva fondā saglabātā skice no 1985. gadā atklātā pieminekļa Padomju armijas karavīriem — Rīgas pilsētas atbrīvotājiem no vācu fašistu okupantiem celtniecības dokumentācijas
Jana Altenberga

Kā notiks Uzvaras parka pieminekļa demontāža un kāpēc šajā projektā valda slepenība?

Trīs mēnešus pēc Saeimas pieņemtajiem likuma grozījumiem, kas atceļ juridiskos šķēršļus pieminekļa Uzvaras parkā nojaukšanai, Rīgas pieminekļu aģentūra ir izraudzījusi būvnieku šī darba paveikšanai un jau 5. augustā noslēgusi līgumu. Drošības apsvērumu dēļ uzņēmēja vārdu neatklāj, taču šobrīd tiek izstrādāts detalizēts demontāžas plāns un, kā sola Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, darbi sāksies augustā un tiks pabeigti līdz 15. novembrim. 

Monumentāla būve

Kad maijā Saeima grozīja likumu, nosakot, ka piemineklis vairs nav Latvijas un Krievijas 1994. gada līguma subjekts, rosīties sāka Rīgas dome, stāsta domes izpilddirektora padomnieks Kristaps Kauliņš. No Nacionālā arhīva saņemtie vecie projekti, skices un izpilddokumentācija aptiprināja līdz šim izteiktās prognozes par būves pamatīgumu. 79 metrus garā dzelzsbetona stēla sver 2000 tonnu. Kauliņš sniedz uzskatāmu salīdzinājumu — tas būtu tikpat, cik 45 Pasažieru vilciena vagoni. Arī pamati veidoti kā daudzstāvu namiem — būve nevis «peld» uz grunts, bet pāļi sniedzas līdz pat dolomīta klints slānim, stāsta Kauliņš.

Visa pieminekļa ansambļa demontējamais konstrukciju daudzums — obelisks, postaments, tehniskās telpas un baseins — ir 3600 m3. Savukārt teritorijas sakārtošanai, ieskaitot baseina aizbēršanu un reljefa izlīdzināšanu, būs nepieciešami 50 000 m3 grunts, kas būtu salīdzināms ar 21 Ķīpsalas peldbaseinu.

Arhitektu birojs Sarma un Norde, kas brīvprātīgi un bez maksas pieteicās sagatavot demontāžas projektu, pie darba ķērās jau maija sākumā un divu mēnešu laikā izstrādāja tehniski pieejamākos un reālākos risinājumus pieminekļa nojaukšanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu