Visu labu! • IR.lv

Visu labu!

Jau pusotru gadu darba tirgus apskatnieki visā pasaulē novēro agrāk nepiedzīvotu fenomenu — netipiski liels strādājošo skaits raksta atlūgumus

Alga stagnē. Dzīves dārdzība pieaug. Vairs nepatīk mans darbs. Šie ir trīs galvenie iemesli, kāpēc pagājušā gada pavasarī visā pasaulē netipiski liels strādājošo skaits nolēma rakstīt atlūgumu un meklēt jaunas nodarbinātības iespējas. 

Tā bija liela uzdrošināšanās, jo tautsaimniecības nestabilitātes apstākļos cilvēki parasti neriskē. Lai gan tolaik parādījās pirmās Covid-19 vakcīnas un pieauga cerības par dzīves atgriešanos normālās sliedēs, nekādu pārliecinošu garantiju tam vēl nebija, ko vīruss kopš tā laika ir arī pierādījis. 

Tomēr pēc pirmajām pandēmijas mājsēdēm daudzi cilvēki pieņēma lēmumu, ka ir pienācis īstais laiks pārmaiņām viņu darba dzīvē.

Jaunais fenomens tika nokristīts par Great Resignation jeb Lielo atlūgumu rakstīšanu. Statistika liecina, ka šī tendence aizvien turpinās. Arī nesenās aptaujās arvien jauni cilvēki atbild, ka apsver iespēju mainīt darbavietu. Šķiet, lielākie satricinājumi gaida IT nozari, kurā līdzšinējā amatā vēlas palikt tikai 30% nodarbināto, liecina konsultāciju kompānijas Gartner pētījums šā gada martā. Āzijā šis rādītājs ir vēl zemāks — tikai 20%, savukārt Eiropā par darba maiņu pagaidām vēl nedomā 39%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu