Riska muskuļu attīstīšana • IR.lv

Riska muskuļu attīstīšana

Finansiste Aija Hermane-Sabule: «Ja bailes ir bijušas iemesls, kāpēc neinvestēji līdz šim, manuprāt, vienīgais, ko darīt, ir vienkārši sākt trenēties, apgūt investīciju pamatlikumus un tehniskos principus, kā tas notiek. Attīstīt «riska muskuli» kaut vai ar pavisam nelielām summām.» Foto — Ronalds Šulcs
Marija Leskavniece

Ja līdz šim naudu labprātāk glabāji zeķē, augstas inflācijas periods nav labākais laiks, lai steidzīgi meklētu jebkuru iespēju ieguldīt, saka finansiste Aija Hermane-Sabule. Visticamāk, steiga nozīmēs nepārdomātu lēmumu, kas var novest pie zaudējuma

Tomēr, ja kaut vai neliels, bet investīciju portfelis jau izveidots, vajag nevis nobīties no iespējama tā vērtības krituma, bet turpināt sākto investīciju stratēģiju. Arī ekonomikas lejupslīdes periodā jāturpina investēt samērīgu daļu uzkrājumu, paturot prātā ilgtermiņa mērķus, pārliecināta ir Aija Hermane-Sabule, raidījuma Diena pēc. Finanses autore un finanšu konsultāciju uzņēmuma AHS Consulting vadītāja. Taču, ja cilvēks, nebūdams profesionāls brokeris, nolēmis investēt brīvos līdzekļus, pazīt sevi ir tikpat svarīgi, kā zināt finanšu tirgus nianses.

Skrupuloza sekošana līdzi akciju tirgiem ir laikietilpīgs darbiņš, kas nebūs pa spēkam katram. Arī augsta stresa noturība, kas nepieciešama, lai vēsu prātu noskatītos, kā nesen nopirkto vērtspapīru cenas pikē lejup, nepiemīt visiem. Kāds no šīs nervus kutinošās nodarbes gūs patiesu prieku, cits, baiļu vadīts, pārdos savas akcijas visnepiemērotākajā brīdī. 

Tāpēc jāatrod saviem ilgtermiņa mērķiem, prasmēm un vēlmēm atbilstošākais ieguldījumu veids. Tad izdosies izpeldēt cauri arī milzu inflācijai.

Kā atšķiras investēšana, kad inflācija ir ļoti augsta? Vai šobrīd ir īstais laiks ieguldīt, vai drīzāk vajadzētu pieturēt brīvos līdzekļus?
Ja cilvēkam šobrīd ir brīvi līdzekļi, vispirms jājautā, kāpēc tas tā ir? Iespējams, viņš līdz šim brīdim ir bijis bailīgs un nav investējis. Tādā gadījumā, mēģinot startēt brīdī, kad ir milzīga inflācija, visticamāk, nāksies kaut ko zaudēt un pēc tam liksies, ka investīcijas ir kaut kas briesmīgs. Šāda pieredze varētu neveicināt vēlmi turpināt ieguldīt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu