Neesam savu emociju vergi • IR.lv

Neesam savu emociju vergi

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Spēcīgām emociju izpausmēm lietišķā vidē būs grūti atrast piemērotu vietu. Tomēr emocijas arī darbā ne tikai var, bet vajag izmantot savā labā 


Konsultē Dr. psych. Sanita Šaitere, darba un organizāciju psiholoģe, Latvijas Universitātes docente

Jautājumam būtu jābūt nevis «vai emocijām ir vieta profesionālā vidē», bet gan «kā tās izmantot savā labā», saka Sanita Šaitere, darba un organizāciju psiholoģe ar ievērojamu praktisko pieredzi. Jo, gribam to vai negribam, emocijas ir klāt ikvienā mūsu solī. Tātad, no rīta pārkāpjot darbavietas slieksni vai atverot datoru, tās neatstājam ārpusē, bet gan ņemam līdzi. 

Tas nebūt nenozīmē, ka emocijām jāļaujas stihiski un tās nav iespējams ne vadīt, ne kontrolēt. «Dažreiz liekas, ka emocijas ir kaut kas tāds, kas ar mums vienkārši notiek. Cilvēkam nav citas iespējas, kā vien ieņemt šajā situācijā pasīva upura lomu. To noteikti nevajadzētu veicināt.» Šajā ziņā profesionālā dzīve neatšķiras no pārējās ikdienas — katra paša uzdevums ir izprast savas emocijas, iemācīties tās pazīt un vadīt. 

Tomēr atšķirībā no citām dzīves jomām profesionālā vide, protams, nosaka daudz konkrētākus vēlamās rīcības modeļus un nereti ir ar stingrākiem priekšrakstiem. Darbiniekam jāspēj tiem pielāgoties, tomēr nenonākot pretrunā ar savām izjūtām. Emocijas ietekmē ne tikai pašsajūtu un veselību, bet arī lēmumu pieņemšanu, savstarpējo komunikāciju un motivāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu