Ukrainas kara balsis. Naida vēstules no Krievijas • IR.lv

Ukrainas kara balsis. Naida vēstules no Krievijas

Volodimirs Birjukovs Rīgā ar draugu mūziķi Ralfu Eilandu. Foto no privātā arhīva
Mārtiņš Galenieks

Atpūsties nesanāk, jo ir ļoti daudz darba, stāsta žurnālists no Kijivas Volodimirs Birjukovs, kurš jau trešo nedēļu atrodas Rīgā, savas valsts Kultūras ministrijas uzdevumā palīdzot dažādu pasākumu organizēšanā Ukrainas atbalstam, kā arī strādā ar medijiem. Fiziski esot Latvijā, visa dzīve paiet Ukrainas informācijas telpā. Taču strādāt valstī, kurā nenotiek karš, nemēdz pazust internets un neskan nebeidzamas gaisa trauksmes, esot daudz vieglāk un produktīvāk.

«Pēdējās dienas bija drusku nepatīkamas. Kaut kur Krievijā internetā atkal ir nopludināts mans telefona numurs. Troļļi man nemitīgi raksta un sūta naida ziņas,» viņš saka. «Raksta, ka Ukraina nekad nebūs brīva, ka visa pretošanās ir bezjēdzīga. Draud, ka atradīs mani un izrēķināsies. Es nemaz neteikšu to sliktāko, ko man raksta, jo tas nav pieklājīgi. Pēdējās trīs dienās esmu saņēmis apmēram 70 šādu ziņu dienā. Gadās, ka arī piezvana. Vienreiz trijos naktī piezvanīja un prasīja: «Ko tu guli? Uz Kijivu lido raķetes.» Viņi nezina, ka esmu Rīgā. Tas nav patīkami, bet nevēlos arī mainīt savu numuru. Es pat mēģinu runāt ar viņiem, taču, iespējams, nāksies bloķēt visus Krievijas numurus.»

Līdzīgi notiekot arī sociālajos tīklos, kur viņš regulāri izsakās par Ukrainā notiekošo un pauž savu attieksmi pret Krievijas agresiju. Nesen Instagram, kur Volodimiram ir 12 tūkstoši sekotāju, izteicies par raķetes trāpījumu Zatokai, kūrortpilsētai jūras krastā netālu no Odesas. Sacījis, ka vēlas Putina galu un cik necilvēcīgi ir bombardēt kūrortpilsētu, kurā atpūšas bērni. Viņam sācis birt lērums ar vēstulēm no nepazīstamiem cilvēkiem, kas apgalvojuši, ka Volodimirs ir propagandists un teiktais nav patiesība. Un draudējuši, ka sūdzēsies Instagram par viltus ziņu izplatīšanu, cenšoties panākt viņa konta bloķēšanu. 

«Bet es jau pats uzrakstīju Instagram, ka mans konts ir īsts un tā ir kaut kāda troļļu armija, kas cenšas panākt manu bloķēšanu,» Birjukovs pasmejas. «Tas ir īsts karš arī elektroniskajā vidē.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu