80 dienas peklē • IR.lv

80 dienas peklē

Ukraiņu kareivis kādā no metalurģijas rūpnīcas Azovstaļ cehiem 7. maijā. Fotogrāfijas autors ir Azovas pulka fotogrāfs Dmitro Kozackis, kurš šo un vēl citus attēlus izsūtīja sociālajos tīklos pirms padošanās gūstā
Maikls Švircs, © The New York Times News Service

Runājot ar civiliedzīvotājiem un karavīriem, kuri izkļuva no aplenkumā nonākušās Mariupoles rūpnīcas Azovstaļ, izdevies restaurēt tur pārdzīvotās šausmas, kas būtiski ietekmēja visu Ukrainas kara gaitu

Divi ukraiņu Mi-8 helikopteri agrā 21. marta rītā ielidoja ienaidnieka kontrolētajā teritorijā, pārsteidzot lejā esošos krievu karavīrus. Lidaparātos atradās specvienību kaujinieki, kuri veda Stinger un Javelin raķetes, kā arī satelīta interneta sistēmu. Viņi lidoja tikai septiņus metrus virs zemes pāri vietai, kas tobrīd bija viena no karstākajām kara zonām.

Ukrainas augstākā līmeņa ģenerāļi šo lidojumu uzskatīja par pārdrošu, iespējams, pat neveiksmei lemtu misiju. Taču ielenktajā Mariupolē esošajiem ukraiņu karavīriem, kas bija nocietinājušies plašajā tērauda rūpnīcā, trūka munīcijas, un arī sakari ar ārpasauli bija slikti.

Plāns paredzēja, ka Mi-8 nolaidīsies rūpnīcas teritorijā, samainīs kravu pret ievainotajiem un aizlidos atpakaļ uz Ukrainas vidieni. Visi apzinājās, ka kopumā pilsēta un tās aizstāvji ir zaudēti. Taču piegādātie ieroči ļautu šiem karavīriem vēl vismaz dažas nedēļas aizturēt Krievijas spēkus, bremzējot viņu došanos uz fronti citviet valsts dienvidos un austrumos, vienlaikus piešķirot papildu laiku ukraiņiem sagatavoties jaunai Krievijas ofensīvai.

«Pilnībā ielenktajiem puišiem bija svarīgi zināt, ka mēs viņus neesam pametuši, ka pie viņiem lidojam, riskējot ar savām dzīvībām — lai izvestu ievainotos, piegādātu munīciju un medikamentus,» stāsta militārās izlūkošanas virsnieks ar iesauku Krams. Viņš bija pirmajā lidojumā un kopā ar vēl trim citiem iesaistītajiem pastāstīja par šo operāciju laikrakstam The New York Times. «Tas bija mūsu galvenais mērķis.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu