Naomi Jadžima, mācās latviešu valodu • IR.lv

Naomi Jadžima, mācās latviešu valodu

«Es vēlos pateikt pateicību no visas sirds par to, ka atvēra man latviešu mūzikas pasauli Kļavas kungam,» raksta japāniete Naomi. Par latviešu kultūru viņa sāka interesēties pēc tikšanās ar diriģentu Sigvardu Kļavu. Foto no privātā arhīva
Marija Leskavniece

Japānietei Naomi garšo kartupeļu pankūkas un patīk Raimonda Paula mūzika. Kā savu latvisko vārdu viņa izvēlējusies meitenīgo Lāsma, bet, dzīvojot Tokijā, meklē iespējas iegādāties Latvijā ražotus produktus, piemēram, Japānas galvaspilsētā uzgājusi garās čipsu plāksnītes.

Jūnijā Naomi par savu aizraušanos ar tālo Austrumeiropas zemi nolēma pastāstīt plašākam cilvēku lokam un izveidoja kontu sociālajā tīklā Twitter. Raksta tajā gan latviešu valodā, gan japāniski. «Sveiki! Mani sauc Lāsma. Es esmu japāniete. Es mācos latviešu valodu Japānā! Man patīk latviešu mūzika, kultūra, ēdiens un Latvijas daba. Mans sapnis ir Japānā nest latviešu kultūru caur latviešu valodu un japāņu valodu. Tādēļ es sāku šo Twitter! Ļoti patīkami!» Viņas pirmais ieraksts jau savācis gandrīz trīs tūkstošus sirsniņu, bet vairāki tūkstoši cilvēku Naomi gaitām sociālajā tīklā seko ik dienu. 

Tomēr jaunās sievietes aizraušanās ar Latviju nesākās pagājušajā mēnesī. Šobrīd 24 gadus vecā Naomi kopš 13 gadu vecuma Japānā dziedāja korī, un tieši šī nodarbe ļāva viņas ikdienas gaitām krustoties ar latviešu kultūru. Kad 2016. gadā Tokijā viesojās Latvijas Radio kora vadītājs Sigvards Kļava, japānietei bija iespēja dziedāt kopā ar viņu. «Tajā laikā es nolēmu, ka kādu dienu vēlos ar viņu sarunāties latviešu valodā! Tādēļ sāku mācīties latviešu valodu,» stāsta Naomi.

Valodu meitene mācās pie privātskolotājas. «Latviešu valoda ir ļoti grūti man, bet man patīk mācīties to,» viņa raksta pirms sarunas. Visgrūtāk esot saprast cilvēku teikto, jo izruna un valodu skanējums ir ļoti atšķirīgs. Tomēr Naomi izmanto katru iespēju dziedāt latviski. «Sevišķi dziedāšana ir nepieciešama manas dzīves sastāvdaļa, kas apvieno mani ar latviešiem.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu