Obligātais populisms • IR.lv

Obligātais populisms

5
Aivars Ozoliņš

Priekšlikums par valsts aizsardzības dienestu ir tikai A/P vēlēšanu kampaņai

Šonedēļ sākās sarakstu iesniegšana Saeimas vēlēšanām, taču vēlēšanu kampaņā visiem gabalu priekšā jau pagājušonedēļ aizsteidzās apvienība Attīstībai/Par!. Sabiedrība sparīgi diskutē par aizsardzības ministra Arta Pabrika piepešo priekšlikumu ieviest Latvijā obligāto militāro dienestu, ko dēvētu citādi — par valsts aizsardzības dienestu.

Diskusijas par obligāto militāro dienestu līdzās profesionālajam notiek jau vismaz kopš 2014. gada, kad Krievija anektēja Krimu un ne tikai Latvijā vien pieauga bažas par Kremļa agresivitāti. Tās atkal uzvirmoja šā gada sākumā, kad Krievija savilka armiju pie Ukrainas robežām jaunam iebrukumam. Aizsardzības ministrija izvērtēja dažādas iespējas aizsardzības spēju palielināšanai un izlēma turēties pie NBS attīstības plāna. «Nebūtu pareizi mētāties no vienas sistēmas uz otru,» ministrs Pabriks tolaik paziņoja.

Tiesa, A/P deputāte Inese Voika, diskusijas noslēgumā Latvijas Radio 1. februārī rezumējusi, ka ir skaidrs plāns, kas jādara, tāpēc nevajag pašlaik ķerties pie obligātā militārā dienesta, piebilda: «Vēlēšanas nāk, un gan jau kāds to izvilks kā karogu.»

Tiešām varēja prognozēt, ka «kāds» izvilks. Taču diezin vai Voika un citi tobrīd varēja iedomāties, ka populists, kurš to izvilks, būs aizsardzības ministrs Pabriks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu