Ko domā krievi? • IR.lv

Ko domā krievi?

36
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Nellija Ločmele

Plašākais pētījums kopš kara sākuma rūpīgi preparē Latvijas krievu uzskatus — Ukrainas atbalstītāju un Putina politikas fanu skaits ir līdzīgs, taču vairākums turpina «sēdēt uz sētas»

Cik daudz Latvijā ir putinistu, kas apsveic Krievijas iebrukumu Ukrainā un steigtos ar ziediem sagaidīt okupantu tankus arī Daugavpilī vai Rīgā? Kopš kara sākuma šie un līdzīgi jautājumi par sabiedrības saliedētību uzšķiļas draugu sarunās, ekspertu analīzēs un interneta diskusiju burbuļos. 

Līdz šim sociologu atbildes bijušas visai skopas. Taču drīzumā tiks publiskoti apjomīga pētījuma rezultāti, kas ļoti detalizēti atklāj krievvalodīgo iedzīvotāju attieksmi pret karu Ukrainā, Krievijas un rietumvalstu politikas novērtējumu, savu patriotismu un gatavību aizstāvēt Latviju draudu gadījumā. 

Ir guva ekskluzīvu iespēju iepazīties ar šiem Frīdriha Eberta fonda pasūtītā pētījuma datiem, kas savākti aprīļa beigās divās SKDS aptaujās (klātienes intervijās un internetā), izvaicājot vairāk nekā divus tūkstošus respondentu 18—75 gadu vecumā.

Gandrīz visos jautājumos viedokļi būtiski atšķiras atkarībā no ģimenē lietotās sarunvalodas — tikai latviešu, tikai krievu vai abām. Taču pāri šai dziļajai viedokļu plaisai cerīgu tiltu met jaunākā krievu paaudze, jo pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas dzimušo domas bieži vien stipri atšķiras no vecāku un vecvecāku skatījuma. Iepazīstinām ar daļu no interesantākajām pētījuma atbildēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu