Jaunieši grib glābt planētu, atbalstīsim viņus • IR.lv

Jaunieši grib glābt planētu, atbalstīsim viņus

21
Ilustratīvs foto no lvm.lv
Madara Ūlande

Jaunieši ir visvairāk ieinteresētā sabiedrības grupa planētas ilgtspējā, jo jau tagad piedzīvo klimata pārmaiņu radīto ietekmi kā liecības draudošajai nākotnei, ja nekas netiks darīts lietas labā. Labā ziņa, ka visiem ir pa spēkam darīt kaut vai mazumiņu, lai kopējo situāciju uzlabotu, izdarot atbildīgākas izvēles un ievērojot dabai draudzīgākus paradumus ikdienā.

Nesen Swedbank socioloģiskā aptaujā noskaidrojām, kā Latvijas iedzīvotāji izprot jēdzienu “ilgtspēja”. 85% aptaujāto bija dzirdējuši terminu, tomēr izpratne par to izrādījās virspusēja – iespējams, vārda uzbūves mudināti, Latvijas iedzīvotāji to uztver kā kaut ilgstošu, stabilu, noturīgu, izturīgu, nemainīgu.

Tomēr ilgtspēja nav jebkas, kas ir spējīgs ilgt par jebkuru cenu.

Apzīmējums “ilgtspējīgs” ir vietā, ja runa ir par norisēm, procesiem, pieeju, produktiem, pakalpojumiem un domāšanas veidu, kas aizsargā vidi vai cilvēku vienlīdzības mērķus.

Pēdējo 50 gadu laikā pasaulē ir notikusi nepieredzēti strauja ekonomiskā izaugsme, tās nodrošināšanai ir patērēts pārāk daudz dabas resursu. Turklāt, augot ekonomikai, sabiedrības labklājības pieaugums noticis nevienlīdzīgi, ienākumu atšķirībai starp bagātajiem un nabadzīgākajiem turpinot palielināties. Rezultāts ir trīs svarīgākie sabiedrībai risināmie uzdevumi: klimata pārmaiņu mazināšana, dabas daudzveidības uzturēšana un līdzsvarota sabiedrības attīstība, tajā skaitā biznesā.

Braukšana ar velosipēdu, iepirkšanās lietotu apģērbu veikalos, ilgtspējīgas rīcības pieprasīšana no uzņēmumiem, primāri vērtībās, nevis atalgojumā balstīta darbavietas izvēle, dalīšanās sociālajos tīklos ar ieteikumiem un pārliecību – tās ir tikai dažas lietas, ko jaunieši jau dara ilgtspējas labā.

Mēs – pasaule kopumā –esam nonākuši punktā, kur katrai, pat vismazākajai rīcībai ir nozīme. Tāpēc svarīgi jauniešu ilgtspējas centienus atbalstīt, pašiem noticot un viņus iedrošinot.

Jāņa Kalniņa atteikšanās no kārtējā plastmasas maisiņa nav mazāk vērtīga kā Grētas Tunbergas uzruna pasaules līderiem.

Lai ļautu jauniešiem saprast, ka ilgtspēja ir teju katrā ikdienas solī, šogad festivālā LAMPA 1. un 2.jūlijā darbosies Tik Tok studija jauniešiem Beelievers, ko Swedbank veido kopā ar influenceriem un labdarības veikalu “Otrā elpa”. Tajā par ilgtspējīgu ēdienu, apģērbu, produktu iepakojumu un sastāvu ar jauniešiem sarunāsies influenceri, dodot iespēju paskatīties uz zināmām lietām no cita skatupunkta, kā arī pašiem radīt video saturu sociālo tīklu platformās, lai popularizētu planētai draudzīgu uzvedību.

Kad nākamreiz jaunietis, sasmēlies idejas internetā vai kādā pasākumā, ierosinās likt kompostu un audzēt sliekas, mēnesi samazināt gaļas patēriņu, jauno žaketi meklēt lietotu apģērbu nodaļā vai kādu citu šķietami neērtu ideju, aicinu “nē” vietā teikt “jā”, palīdzot to īstenot, atbalstot jaunieša iniciatīvu un vienlaikus arī pašiem mazliet samazinot savu CO2 pēdas nospiedumu.

Jaunieši veidos nākotnes pasauli. Viņi jau tagad redz patērētāju vajadzības, kuras vēl neapzinās vecākās paaudzes, jo jaunieši domā rītdienas kategorijās. Tāpēc jauniešos ir jāieklausās, jāļauj viņiem runāt un darboties, jāatbalsta viņu labās idejas. Var izrādīties, ka mums ļoti patiks dzīvot viņu būvētajā pasaulē – pat ja vēl līdz galam to neizprotam.

Autore Madara Ūlande ir Swedbank korporatīvās sociālās atbildības vadītāja.

Komentāri (21)

Jānis Lakijs 02.07.2022. 07.18

Baņķieri māca jaunatni pareizi dzīvot.
Agrāk to darīja komjaunatnes sekretāri komunistiskas partijas ideoloģisko vadītāju gādīgajā uzraudzībā.
Kas tagad pilda komunistu un čekistu pienākumus?

+1
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 02.07.2022. 08.45

    Sorosa fonds

    0
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > Sskaisle 02.07.2022. 08.53

    Manuprāt, ir vērts uztraukties nevis,ko dara amerikāņi,bet ko dara tas pats lgtb,kam tiesisko aizsardzību nodrošina sorosisti.

    Viena lueta ir lgtb nelikumīgā darbība skolās vācot sensitīvu informāciju. Kā var noprast,tas netiks ne izmeklēts, ne iztiesāts. Cita lieta ir sorosistu – satoristu un attiecīgo politisko spēku īstenotā identitātes politika,kad minoritāšu tiesību vārdā tiek virzīta jauna ideoloģija – cilvēkam nav dzimte- tas ir sociāls konstrukts, baltie cilvēki ir rasisti,jo ir baltie, baltie vīrieši ir kriminalizējami varmākas,jo ir baltie vīrieši, etniskās nācijas nac, ir tikai politiskās, reliģijas ir maldi utt.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Sskaisle 02.07.2022. 08.57

    Nu un tad – neesmu sekojusi līdzi,cik tālu tas nu ir….,bet kas mani nenormāli uztrauc- ka kritika attiecībā uz šīs jaaunās ideoloģijas varmācīgu uzspiešanu , propagandēšanu tiks kriminalizēta. Visi,kuri iebildīs,ka bērni drīkst mainīt dzimumu,vai turpinās apgalvot,ka homosoksuālu cilvēku partnerattiecības nav ģimene- tiks tiesāti kā naida kyrinātāji.
    Labi,ka ne nošauti

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Lakijs > Sskaisle 02.07.2022. 09.08

    Latvijā nav Sorosa fonda, jo tas tagad saucas “Fonds DOTS”. (ДОТ – долговременная огневая точка. Labs nosaukums.) Vakar tas Cēsīs bija sataisījies diskutēt ar Putina lielgabalnieci Tatjanu Ždanoku, tomēr beigu galā noraustījās un tikai publicēja paziņojumu, ka esot (kam?) draudēts ar vardarbību.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Lakijs 05.07.2022. 09.06

“Neatkarīgās diskusiju raidījumā “Sarunas ar Veidemani” viesojās ekonomikas ministre Ilze Indriksone. Viņa stāsta par iespēju samazināt degvielas cenu mazumtirdzniecībā. Diemžēl Latvija to neizmanto.”
—-
Vēl viena Nacionālās Apvienības ministre, kuras galvenais uzdevums ir “būt klāt”?
Un ko nozīmē “Latvija neizmanto”? Neizmanto Jaunā Vienotība un tās kloni – atparisti un “jaunkonservi”.

0
0
Atbildēt

0

Jānis Lakijs 02.07.2022. 09.39

Fonds DOTS – “mūsu ideoloģija, jūsu nauda”.
Sabiedrības integrācijas fonds (Zaigas Pūces vadībā, NA Kultūras ministrijas paspārnē) festivālslampas rīkošanai esot piešķīris 32 tūkst. eiro.
https://pbs.twimg.com/media/FWl7ZWnXoAI0RUs?format=png&name=large
Sorosēni un sorosenes prot dzīvot!

+1
-1
Atbildēt

1

    QAnon > Jānis Lakijs 02.07.2022. 12.45

    Ta arī nesapratu, vai Zaiga Pūce būtu pametusi morālo invalīdu, OIKistu – sodomītu partijas pārstāvi Juri Pūci un pievienojusies NA?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > QAnon 02.07.2022. 13.29

    Sabiedrības integrācijas fonda likums
    2.pants. Fonda juridiskais statuss un padotība
    (3) Fonds atrodas Ministru prezidenta institucionālā pārraudzībā. Ministru prezidents pārrauga Fonda darbības tiesiskumu.
    5) Administrējot valsts budžeta apakšprogrammas sabiedrības integrācijas jomā, Fonds atrodas kultūras ministra funkcionālā pārraudzībā.
    https://likumi.lv/ta/id/26310-sabiedribas-integracijas-fonda-likums

    Dod ziņu, kad būsi sapratis, kurš kuram tur pievienojies :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Jānis Lakijs 02.07.2022. 13.42

    Vai es pareizi sapratu, ka ne Lavijas, bet “NA Kultūras ministrija”, jeb bija tik nepārvarama vēlme izkārnīties? Tam, kurš nezin, ko pārstāv Zaiga Pūce, varētu maldīgi likties, ka NA.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > QAnon 02.07.2022. 15.05

    Varbūt beidz spirināties, ja?
    Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) piešķīris sorosēnu un soroseņu fondam DOTS 32 tūkstošus eiro nodokļu naudas, lai sorosēni un sorosenes varētu rīkot pasākumu “festivālslampa”. To, kā SIF tērē budžeta naudu, likums uzdevis uzraudzīt LR Kultūras ministram. Kultūras ministrs ir NA pārstāvis Nauris Puntulis. Viņa iebildumi pret SIF rīkošanos ar budžeta naudu pagaidām nav dzirdēti.
    Tagad saprati? Gribi vēl aktīvāku fonda DOTS darbību? Balso par Nauri Puntuli, ar kura veikumu NA ir apmierināta!

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Jānis Lakijs 02.07.2022. 16.11

    Jautājums bija pavisam vienkāršs, uz ko vajadzētu mācēt atbildēt pat nozombētam viduvējam latvietītim, kurš 30 gadus balso par tā saucamo sabiedrisko mēdiju propagandonu viņam iestumtiem čekas projektiem, vai tā ir NA ministrija, jeb tomēr Latvijas ministrija un paliek atklāts jautājums par “smotrjaščija”, Zaigas Pūces piederību. Ja ministrija patiešām būtu NA pārziņā, Zaiga Pūce, ejot pa ielu garām ministrijai, pat nopirsties neatļautos.
    Droši, ka man atrastos par ko kritizēt Puntuli un visu NA, tikai samērīguma vārdā to atļautos, kad izsolē būtu nopircis vismaz 10 pašu rekcionārāko JV, A/Par un JKP darboņu muguras skriemeļus, ko nēsāt pakārtus aukliņā.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > QAnon 03.07.2022. 19.04

    “Ja ministrija patiešām būtu NA pārziņā…”
    —–
    Ja Kultūras ministrija nav NA pārziņā, kāpēc šajā ministrijā ir vajadzīgs NA ministrs? Smukumam? Zaigas Pūces darbības veicināšanai? Latvijas ekspozīcijas izdaiļošanai ar peņiem Venēcijas biennālē?
    Varbūt tomēr reiz atbildēsi par lietu, nevis grabināsi aukliņā pakārtus muguras skriemeļus?!

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Jānis Lakijs 03.07.2022. 20.24

    Neskatoties uz to, ka Saeimas vairākums, ir krievijas organizētās noziedzības un FSB kabatā, ir latviskie politiķi, kuri uzskata par savu pienākumu būt klāt, lai visa valsts netiktu aizskalota vēstures kanalizācijā. Tieši tā paša iemesla dēļ es nedodos prom, kaut arī uz pasaules ir bezgala jauku vietu, kur mūsu valdošo prokremlisko kleptorātu un sodomītu sugas un saprāta brāļu koncentrācija daudz mazāka, vai to nav vispār. Tā arī palika atklāts jautājums par “smotrjaščija”, Zaigas Pūces piederību.
    Nēģiem atmiņa īsa, bet cilvēki noteikti atceras, ka pēc tam, kad ienaidnieki: LC un DPsaimņieks, pārkāpjot koalīcijas vienošanos, pieņēma PL “0” variantu, nacionālpatrioti 1998. gadā sarīkoja referendumu, lai to nelikumību atceltu un tikai pateicoties prokremlisko propagandonu, tai skaitā oficiozam Diena, ofensīvai, dabas noziedzīgās kļūdas, Streipa, aģitācijai un starptautiskā finansu noziedznieka, Sorosa, izteikumiem, latvieši tajā zaudēja ar niecīgu procenta pārsvaru, tāpēc melīgiem kuces bērniem nevajadzētu saistīt NA ar Sorosu.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > QAnon 04.07.2022. 08.09

    Paldies par skaidru atbildi. Nu beidzot saprotams, ka, tavuprāt, NA vienīgā funkcija valdībā ir “būt klāt” visās nelietībās, ko šī valdība pastrādā, nevis mobilizēt savus piekritējus valdības nelietību apturēšanai. Vai vismaz iebilst pret nelietībām. Piemēram, Puntulis saskaņā ar savām likumīgajām funkcijām varētu publiski iebilst pret Zaigas Pūces fonda atbalstu sorosēniem un sorosenēm. Tas jau būtu daudz :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu