Gudrā nauda • IR.lv

Gudrā nauda

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Avots: Ekonomikas ministrija un Startin.lv

Latvijas jaunuzņēmumu kopiena attīstījusies no domubiedru tusiņa līdz spēcīgai ekosistēmai, kurā augt viedo tehnoloģiju biznesam. Vai tā gatava nākamajam lēcienam, par investoriem kļūstot pašiem ekosistēmas dalībniekiem?

Jaunuzņēmumu ekosistēma nav vide, kas attīstās pa taisnu un paredzamu trajektoriju. Drīzāk kā no ūdenī iemestiem akmentiņiem ap svarīgiem notikumiem tajā izveidojas jauni attīstības loki. Pat viens vienīgs veiksmīgs jaunuzņēmuma pārdošanas gadījums vai investīciju piesaiste pēc sevis var atstāt nākamo investoru bariņu, kas sakrājuši ne tikai kapitālu, bet arī pieredzi. Igauņiem tāds bija Skype, bet Latvijas veiksmīgākie jaunuzņēmumi izvēlējušies dažādus ceļus — kamēr vieni palaiž mācības un peļņu guvušos darbiniekus pasaulē, citi know-how patur pie sevis un nākamās spožās idejas perē pašu mājās.  

Pavērsiena gads, kas sāka jaunu posmu ekosistēmas attīstībā, — tā par 2021. gadu saka Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas Startin.lv valdes priekšsēdētāja Agnese Veckalne. Akciju opciju regulējums pavēra uzņēmumiem plašākas iespējas atalgot darbiniekus un piesaistīt jaunus talantus. Publiski zināmākais gadījums ir Printify, kura darbinieki pēc investīciju piesaistes kopumā nopelnīja 10 miljonus eiro, stāsta Veckalne. «Uzņēmumu interese par šo iespēju aug, tā ir jaunuzņēmumu attīstības neatņemama daļa, īpaši ņemot vērā, cik grūti ir piesaistīt augsti kvalificētus darbiniekus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu