Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Olga Homenko (67) skatās uz sava 38 gadus vecā dēla mirstīgajām atliekām, pēc tam kad viņa automašīnai Malaroganas ciemā netālu no Harkivas trāpīja krievu tanka raidīts šāviņš. Foto — Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien paplašināja sankcijas pret Krieviju un vienojās aizliegt vairāk nekā divas trešdaļas Krievijas naftas importa. Līdz gada beigām paredzēts pakāpeniski pārtraukt naftas importu no Krievijas ar tankkuģiem pa jūru. Savukārt Vācija un Polija solījušas pakāpeniski atteikties no naftas importa pa cauruļvadiem. Pret pilnu Krievijas naftas importa aizliegumu iebilda Ungārija. Sankciju sestā pakete paredz arī atslēgt Krievijas lielāko banku Sberbank no starptautiskās maksājumu informācijas nodošanas sistēmas SWIFT, bloķēt vēl trīs Krievijas valsts raidorganizācijas un noteikt sankcijas personām, kas atbildīgas par kara noziegumiem Ukrainā. ES piešķirs Ukrainai deviņus miljardus eiro neatliekamām finansiālām vajadzībām, piemēram, lai maksātu algas valsts iestāžu darbiniekiem, kā arī nodrošinātu skolu un slimnīcu darbību.

Krievijas koncerns Gazprom no 31. maija pārtrauc gāzes piegādi Nīderlandei. Tā nebūs problēma, jo gāze jau iepirkta citur, pavēstījusi Nīderlandes gāzes kompānija GasTerra.

Krievijas okupanti pirmdien ielauzās Luhanskas apgabala Severodoneckas pilsētā un līdz otrdienai jau kontrolēja daļu pilsētas. Ielās notika bruņotas cīņas. Pilsētā ap 90% dzīvojamo ēku ir sagrautas, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Lielbritānijas izlūkdienests ziņo, ka Krievijas spēki ir zaudējuši lielu skaitu savu jaunāko virsnieku. Savukārt Ukrainas spēki aplēsuši, ka Krievija karā zaudējusi jau aptuveni trešdaļu savu moderno tanku. Krievijas dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši 30 000.

Dienvidosetija vēl nerīkos referendumu par pievienošanos Krievijai, teikts Dienvidosetijas prezidenta Alana Gaglojeva pirmdien parakstītajā dekrētā. Iepriekšējā prezidenta Anatolija Bibilova dekrēts paredzēja referendumu rīkot 17. jūlijā. Jaunais vadītājs grib nekavējoties sākt sarunas ar Krieviju par visiem jautājumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu