Nevaino saldējumu! • IR.lv

Nevaino saldējumu!

Foto — Pexels
Marija Leskavniece

Dažas minūtes klusumā pirms ēdienreizes palīdzēs nepazust pusdienu šķīvī un ātrāk gūt sāta sajūtu

Apzinātas ēšanas un fitnesa trenere Zane Krēsliņa: «Vispirms ir jāsaprot, kur tad tas izsalkums dzīvo.»
Foto no privātā arhīva

No budisma aizgūtā apzinātības prakse ienākusi dažādās dzīves jomās, pēdējos gados aizvien biežāk tiek minēta arī apzināta ēšana. Tās pamatā ir spēja pievērst uzmanību katrai ēdienreizei, novērot savas vajadzības un ēšanas paradumus, taču netiesāt tos. Lai to panāktu, apzinātas ēšanas praktizētāji izmanto meditāciju un ēdiena uzņemšanai pieslēdz visas maņas.  «Te svarīga iešana uz iekšu — nevis skatīties, kas ir piedāvājumā, un reaģēt uz to, bet saprast, kas tev ir vajadzīgs,» saka Zane Krēsliņa, apzinātas ēšanas un fitnesa trenere, grāmatas Ēd un baudi autore. 

Atrast izsalkumu

Ikviens dzīvs cilvēks spēj elpot, tomēr labvēlīgi elpošanas paradumi krietni uzlabos dzīves kvalitāti. Līdzīgi ir ar ēšanu — neēdis nepaliksi, tomēr labs ēdiens un izvairīšanās no pārmērībām var ievērojami mainīt pašsajūtu. Ar ko sākt cilvēkam, kurš nolēmis ēst apzināti? «Jāsāk ar apstāšanos,» saka Zane. Pat tad, ja attopies sēžam parkā uz soliņa un tiesājam jau kuro našķi, jāsaņem visi spēki un uz brīdi jānoliek ēdiens malā. «Vispirms ir jāsaprot, kur tad tas izsalkums dzīvo,» viņa stāsta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu