Skumjais lāču pavasaris • IR.lv

Skumjais lāču pavasaris

Netālu no Gulbenes dzīvojušais lācis, kuru sāka apmeklēt un piebarot ziņkārīgi cilvēki. Ekrānuzņēmums no Facebook grupas Lāču izplatība Latvijā
Ieva Puķe

Pēc ziemas guļas ir aktivizējusies augošā Latvijas lāču populācija. Diemžēl rezultāts nav iepriecinošs — uzbrukums mežkopim Žīguros un dzīvnieka eitanāzija pie Gulbenes

Sapluinīts, kuņģī pabijis Rimi maisiņš, kura attēls apceļoja soctīklus šīs nedēļas sākumā, kļuva par simbolu kāda Vidzemes lāča bēdīgajām dzīves beigām. Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP)  amatpersonas un institūta Silava meža faunas pētnieki apliecināja — tas bija brūnais lācis B ar sarkano krotāliju ausī. Viens no diviem puspieradinātajiem ķepaiņiem, kuri pagājušajā rudenī siroja ap mājām Valkas un Smiltenes novadā, baidīdami cilvēkus. 

DNS paraugi precizēja: lācis ir puika, pēc izmēra — divus trīs gadus vecs. Rudenī to mākslīgi iemidzināja, lai pārvietotu tālāk no apdzīvotām vietām un nošķirtu no māsas, kuras ausī bija ielikta krotālija ar burtu A. Šis lācis no ziemas miega pamodās Gulbenes novada Lejasciema pagastā. Sākot no 18. marta, sociālajos tīklos parādījās video, kuros B, nebaidoties no garāmbraucošām mašīnām, diendienā ubagoja barību pie šosejas aptuveni piecus kilometrus no Gulbenes.

Pārtika no atkritumiem

Šis pavasaris vēlreiz apliecināja, ka problēmlācis, ko kāds cilvēks acīmredzot mazotnē izņēmis no mātes pamestā midzeņa, dabā neiedzīvosies. Arī zooloģiskajā dārzā vietas tam nebija, tāpēc DAP darbinieki izšķīrās par B dzīves izbeigšanu. «Lācis piektdien tika iemidzināts ar miega zālēm, ar pneimatisko ieroci iešaujot šautriņu dibenā. Pagaidīja, kamēr lācis aizmieg, un tad ar šļirci ievadīja eitanāzijas līdzekli. Nesāpīga procedūra,» apliecina DAP ģenerāldirektora vietnieks Andris Širovs. Viņš pats notikuma vietā nav bijis, taču institūcija komentāru sniegšanu uzticējusi augstākajām amatpersonām. 

Lāča eitanāzija ir ārkārtas gadījums. Ursus arctos Latvijā joprojām iekļauti īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. Sugu un biotopu aizsardzības likumā ietvertās sankcijas pat par mednieku netīšām ievainotu vai nogalinātu lāci paredz naudas sodu līdz 20 000 eiro un arī reālu cietumsodu. Pretenzijas par lāča B iznīcināšanu publiski paudušas vairākas dzīvnieku aizsardzības organizācijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu