Rīgas rulete • IR.lv

Rīgas rulete

Pauls Raudseps

Plešs, Pūce un Jaunups iegriež galvaspilsētai nelaimes ratu

Azartspēļu bizness ir tik ienesīgs tāpēc, ka galu galā vienmēr uzvar spēļu zāles īpašnieks. Protams, ik pa brīdim no vienroča izbirst monētu lietus, vai arī bumbiņa ruletes ratā apstājas pie skaitļa, uz kura nolikti pēdējie žetoni, tomēr tie ir atsevišķi gadījumi. 

Ilgtermiņā spēles dalībnieki vienmēr paliek zaudētājos un nereti atstāj krupjē visu savu mantību. Cieš ne tikai spēlētājs, bet arī ģimene, draugi, kolēģi, taču spēļu elles velnam par to maza bēda — ka tik nauda ripo.

Partijai Latvijas Attīstībai (LA), kura jau izsenis slavena ar iejūtīgo attieksmi pret azartspēļu nozari, tās protežētais biznesa modelis acīmredzot ir paraugs arī politiskajai darbībai. LA valdes loceklis un, daudzuprāt, faktiskais vadītājs Edgars Jaunups ir mācījies no meistara — viņa vedējtēvs ir Latvijas azartspēļu impērijas Alfor īpašnieks Jānis Zuzāns. Pēdējo nedēļu laikā Latvijas Attīstībai bijusi iespēja gan izpalīdzēt mecenātam, gan likt lietā gūtās zināšanas, bet, kā jau šajā «biznesā» bieži notiek, par LA ieguvumu daudziem citiem nāksies dārgi maksāt.

23. martā LA deleģētais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs paziņoja, ka pilnībā aptur Rīgas domes pērn 15. decembrī pieņemto teritoriālo plānojumu, kurš veido rāmi pilsētas attīstībai līdz 2030. gadam. Lēmums bija šokējošs. Pirmkārt, tas uz nenoteiktu laiku — mēnešiem? gadiem? — paliek zem jautājuma zīmes jaunu projektu attīstību Rīgā, jo neviens nevar pateikt, kad stāsies spēkā jaunie noteikumi un kādi tie būs. Otrkārt, šo birokrātisko atombumbu galvaspilsētai uzmeta ministrs, kura partija it kā ir daļa no Rīgas valdošās koalīcijas un kurš tobrīd vēl atradās vienā politiskā apvienībā ar pilsētas mēru Mārtiņu Staķi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu