Vai paies garām? • IR.lv

Vai paies garām?

Ukrainas atbalsta mītiņā pie Krāslavas novada domes Aleksejs Strokins cieta kautiņā ar kādu agresīvu vīrieti, kas sanākušos apsaukājis par fašistiem un mēģināja aizdedzināt Ukrainas karogu. Pats Aleksejs dzimis Krievijā, uz Latviju pārcēlās pirms 18 gadiem un Krāslavas novadā izveidojis kempingu. Foto — Māris Justs
Dinija Jemeļjanova

No klusa apmulsuma līdz agresīviem protestiem pret Ukrainas karogu un pat mēģinājumam to aizdedzināt — kā Latgale pūlas apjēgt Krievijas kara realitāti

Man šķita, ka 24. februāra rītā esmu pamodies svešā pilsētā, saka Daugavpils teātra aktieris Vadims Bogdanovs. Sastopu viņu sestdien koncertā Ukrainas brīvībai, kas Rēzeknē pulcējis dažus simtus dalībnieku, lielākoties inteliģences pārstāvjus. Vadims vairākus gadus mācījies un dzīvojis Krievijā, bet Daugavpils ir viņa dzimtā pilsēta. Pēkšņā apziņa, ka līdzās dzīvo cilvēki, kas nenosoda karu, viņu pārsteigusi. «Līdz karam neuztraucos, jo domāju, ka tās ir tikai runas. Bet, kad viss sākās, man kļuva bail — ja pie mums atbrauks «laipnie cilvēki», tiešām būs, kas viņus sagaida.»

Aktieris atzīst, ka viņam nav atbilžu, ko darīt un cik liela sabiedrības daļa Daugavpilī mēģina attaisnot Krievijas agresiju. Marta sākumā veikta SKDS aptauja rāda, Ukrainu atbalsta kopumā 65% Latvijas iedzīvotāju, taču Latgalē atbalsts ir divreiz mazāks un vairāk nekā pusei vietējo nav skaidras pozīcijas.

Par agresīvas viedokļu sadursmes spilgtāko piemēru Daugavpilī pagājušajā nedēļā kļuva nesankcionēts mītiņš, kurā aptuveni 30 cilvēku pulcējās pie Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas ar kliedzieniem: «Kauns! Kauns!», pieprasot novākt Ukrainas karogu. Skolas direktors bija mastā pie skolas ēkas pilsētas karogu nomainījis pret Ukrainas zildzelteno, bet sanākušie mēģināja pārliecināt, ka Aivars Broks tā aizvainojis daugavpiliešus. 

Direktors gan palika nelokāms, un Ukrainas karogs joprojām plīvo, bet Broks saņem atbalsta vēstules un zvanus no dažādām Latvijas vietām. Pēc nesankcionētā mītiņa policija aizturēja tā organizatoru Aleksandru Iļjinu, kurš savā feisbuka profilā apgalvo, ka iestājas pret karu, taču Krieviju par agresoru viņš nesauc.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu