Tas bija vulkāns! • IR.lv

Tas bija vulkāns!

Juris Sējāns. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Par vienu no grupas Pērkons slavenākajiem koncertiem pirms 37 gadiem Ogrē, pēc kura jaunieši izdemolēja vilcienu, Valmieras Drāmas teātrī tapusi izrāde Mēs, roks, sekss un PSRS. Basģitārists Juris Sējāns atceras, ko nozīmēja būt rokmūziķim, dzīvojot aiz dzelzs priekškara

Kā lielu dārgumu Juris Sējāns paņem rokās pret studijas sienu atslieto ģitāru. Tā izgatavota mūzikas instrumentu rūpnīcā Amerikā īpaši viņam, ievērojot katru latviešu ģitārista doto parametru. Ja 1981. gadā, kad viņš kopā ar komponistu Juri Kulakovu un citiem nepareiziem padomju pilsoņiem nodibināja rokgrupu Pērkons, kāds būtu teicis, ka Juris reiz spēlēs personalizētu ģitāru, mūziķis droši vien būtu smējies. Tolaik vienīgais, ko varēja dabūt no Amerikas, bija slepena radiopārraižu klausīšanās, kam padomju specdienesti pa virsu laida «zāģi». 

70. gados Juris Sējāns kopā ar tēvu izgatavoja vienkāršas jaunajiem mūziķiem derīgas ģitāras. Vēlāk ģitāras centās atvest no sociālistiskajām valstīm, kad izdevās turp aizbraukt, vai arī iegādājās nelegāli no jūrniekiem. Dabūt kaut cik normālus instrumentus padomju valstī bija liela problēma. Taču tā bija tikai viena no neskaitāmajām grūtībām, ar ko radošie ļaudis saskārās mūzikā. 

Režisora Jura Podnieka 1986. gada dokumentālajā filmā Vai viegli būt jaunam? redzams grupas Pērkons koncerts Ogres estrādē. Brīvība, enerģija, mūzika. Pirotehnika un dumpīgi tērpi. Viss kā ārzemēs! Koncerts kļuva slavens, jo atceļā uz Rīgu jaunieši izdemolēja vilcienu, nokļuva uz apsūdzēto sola. Grupu Pērkons aizliedza — jau otro reizi tās dažu gadu pastāvēšanas vēsturē. Grupas vaina? Tā jauno paaudzi rāva ārā no totalitārās snaudas. 

Par šo notikumu nu teātra izrādē Mēs, roks, sekss un PSRS stāsta režisors Jānis Znotiņš. Braukājot pa skolām un runājot ar jauniešiem par Padomju Savienību, viņš nonācis pie atskārtas, ka izaugusi un darba tirgū jau kādu laiku ienākusi paaudze, kas par šo laiku maz ko zina. Turklāt «politiskajā vidē parādās arvien vairāk politiķu, kuri runā, ka šobrīd Latvijā ir sliktāk nekā PSRS», novērojis Znotiņš. Viņš izrādi veidojis, lai parādītu, kā īsti bija dzīvot padomju valstī aiz dzelzs priekškara, un atgādinātu, «kādā brīnišķīgā brīvā valstī esam tagad». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu