e-fulfillment pakalpojumi turpinās attīstīt e-komerciju • IR.lv

e-fulfillment pakalpojumi turpinās attīstīt e-komerciju

Ilustratīvs attēls
Justs Šablinsks

Tirgus analītiķi prognozē, ka arī pēc pandēmijas, kad ievērojami pieauga iedzīvotāju nepieciešamība iepirkties internetā, šis paradums nekur nezudīs. Tas nozīmē, ka arī turpmāk, paplašinoties e-komercijas tirgum, lai apmierinātu patērētāju vajadzības,  būs nepieciešamība meklēt visātrākos un efektīvākos risinājumus. Paredzams, ka, piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs pasūtījuma izpildes jeb e-fulfillment pakalpojums katru gadu – līdz 2028.gadam – konsekventi pieaugs vismaz par 10%.

Biznesa pieprasījums pēc trešo pušu pakalpojumu sniegšanas liecina par sava veida briedumu un izpratni, ka pašu resursus visefektīvāk ir izmantot tur, kur tie rada vislielāko pievienoto vērtību. Lietuvā e-fulfillment pakalpojumam, kas nosacīti nesen ir sasniedzis augstu kvalitāti, prognozējama izaugsme divciparu skaitļa apjomā. Kādu vērtību lietuvieši saredz šajā pakalpojumā un uz ko ir vērts  koncentrēties, domājot par piegādātāju?

Piemērots šūšanas uzņēmumam, nevis paliktņu ražotājiem

Izmantojot e-fulfillment pakalpojumu, pirmkārt, uzņēmējiem vairs nav jālauza galva par preču uzglabāšanu, atlikumu pārvaldīšanu, preču komplektēšanu, iepakošanu, sagatavošanu izsūtīšanai, atgriešanas pārvaldīšanu u.tml. Tādā gadījumā darbaspēku ir iespējams novirzīt biznesa paplašināšanai – tirgzinībai, tirgus izpētei, produkcijas pārdošanas apjoma palielināšanai un paplašināšanās iespējām uz ārvalstu tirgiem, patērētāju pieredzes izpētei, apmeklējot internetveikalus, pieredzes uzlabošanai utt.

Provizoriski esam aprēķinājuši, ka pusgada laikā izaugsme biznesam, kas izmanto šo pakalpojumu un savus cilvēkresursus novirza citu mērķu īstenošanai, svārstās no 80% līdz pat vairākkārtīgam ražojumu piegāžu izaugsmes apjomiem.

Tāda pakalpojuma priekšrocība ir elastīgas preču uzglabāšanas iespējas, kas piemērojamas produkcijas daudzumam. Ne velti e-fulfillment pakalpojumu visbiežāk izvēlas mazie un vidējie  uzņēmumi, kam veselu gadu neatmaksājas investēt līdzekļus telpu nomā un iekārtās, jo īpaši, kad izaugsmes apjomu prognozēšana vai pārvaldīšana ir sarežģīta. Tomēr pastāv daži izņēmumi, kad minētais pakalpojums visdrīzāk neattaisnosies, piemēram, īpaši lielu apjomu, dārgu un/vai preču ar mazu apgrozījumu, kā arī lielgabarīta preču un lielākoties paliktņu kravu gadījumā.

Raugoties globāli, vislielāko e-fulfillment pakalpojuma izaugsmi ietekmē apģērba un apavu segments. Aiz tiem ierindojas neliela izmēra elektronika, skaistumkopšanas un veselības preces. Tieši uz elektronikas preču pasūtījumu izpilde pašlaik ir joma, uz kuru ir vērsta liela piegādātāju uzmanība. Šo preču piegāde un iepakojuma nodrošināšana pieprasa papildu uzmanību, tādēļ nepieciešams attīstīt inovācijas pasūtījumu kvalitatīvai izpildei.

Piegādājot preces, piegādājam arī daļu reputācijas

Patērētāju izpratne par e-komerciju mainās straujāk nekā pieaug tās apjomi. Pirmkārt, pazūd robežas starp iepirkšanās laiku un apkalpošanas kvalitāti klātienes un  interneta tirdzniecības vietās. Pērkot tiešsaistē, patērētāji cer sagaidīt tādu pašu komfortu, kā fiziski atrodoties veikalā, kā arī līdzīgā ātrumā saņemt savu preci. Vīlušies  kādā no interneta veikaliem, e-pircēji visdrīzāk otro iespēju šai vietnei nedos.

Tātad, izvēloties pakalpojumu sniedzēju e-fulfillment pakalpojumam, prātā jāpatur, ka izvēlaties reprezentējošu un jūs pārstāvošu sadarbības partneri. Pārliecinieties par to, ka noliktavu lokācija un piegādes termiņi atbilst jūsu biznesa vajadzībām, bet pakalpojumi tiks sniegti savlaicīgi un profesionāli. Padomājiet, cik piegādes veidus jums var piedāvāt pakalpojumu sniedzējs, cik plaši attīstīts pakomātu tīkls, kāda būs preču atgriešanas procedūra un vai būs nepieciešams nepatērēt daudz laika sadarbības ieviešanai ar piegādātāja sistēmām internetveikalā u.tml.

Globālās tendences liecina par to, ka e-komercijas bizness gatavojas  tālākai izaugsmes un paplašināšanās  iespēju izmantošanai, bet loģistikas uzņēmumi nostiprina savus pakalpojumus, kas ļaus klientiem nodrošināt stabilu izaugsmi un papildu darba rokas. Lietuvā situācija ir līdzīga – abi sektori pārdzīvo izaugsmes un transformācijas posmus, kad  rodas ilgtspējīgas un efektīvas  sadarbības iespējas.

 

Autors ir Venipak vadītājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu