Ukraiņu kara balsis. Cilvēki iet bojā, meklējot ūdeni • IR.lv

Ukraiņu kara balsis. Cilvēki iet bojā, meklējot ūdeni

14. martā pienāca skumja ziņa, ka mirusi grūtniece, kura tika smagi ievainota dzemdību nama apšaudē Mariupolē. Mediķiem neizdevās glābt arī viņas bērniņu. Tajā pašā laikā Krievijas sūtnis ANO bezkaunīgi paziņoja, ka aģentūras Associated Press uzņemtās fotogrāfijas ir «viltus ziņa». Foto — Scanpix
Mārtiņš Galenieks

Situācija Ukrainas pilsētās, kurām Krievijas armija aktīvi uzbrūk, ir katastrofāla, stāsta Diāna Palkina (28), kuras dzimtā pilsēta ir Mariupole. Jau gandrīz no kara sākuma pilsēta atrodas Krievijas armijas ielenkumā, un aptuveni 300 tūkstoši mierīgo iedzīvotāju faktiski kļuvuši par ķīlniekiem. Viņa jau 10 gadus dzīvo Kijivā, bet Mariupolē palikuši tuvinieki, arī tēvs, kurš ar ieroci rokās šobrīd aizstāv pilsētu. 12. martā Diānai izdevies ar tēvu īsu brītiņu sazināties. Viņš paguvis pateikt tikai dažus vārdus: «Pilsētā ir līķu kalni! Apziņojiet sabiedrību! Mums vajag palīdzību! Ne humānās palīdzības konvoju, bet armiju! Loks ap mums noslēdzas!»

Diāna stāsta, ka Mariupoli gandrīz nav iespējams sazvanīt. «Pilsētā tikpat kā nav mobilo sakaru. Tie retumis ir uztverami atsevišķās vietās, no kurām cilvēki mēģina sazvanīt ārpasauli, bet, tiklīdz tas notiek, Krievijas armija tur met bumbas. Nezinu, kā tas notiek — vai viņiem ir zināms, kur pieejams signāls, vai arī tur darbojas vietējie, kas palīdz koriģēt ienaidnieka artilēriju, bet tā ir noticis ne reiz vien.»

Uz pilsētu šobrīd ik dienu nomet ap simt bumbu, bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits, pēc oficiālās statistikas, ir vairāk nekā 2500, taču Diāna domā, ka patiesībā tas ir daudz lielāks. Pilsētā nav elektrības un ūdens, ir fiksēti gadījumi, kad cilvēki mirst no dehidrācijas, arī mazi bērni. Vienīgā iespēja ir izmantot esošās akas vai rakt jaunas, taču pastāvīgas apšaudes apstākļos tas ir bīstami. Cilvēki iet bojā, mēģinādami tikt pie dzeramā ūdens.

Humānās palīdzības konvojus Mariupolē Krievijas armija neielaiž, bet izbraukt no turienes nevienam neļauj, par spīti tam, ka Krievijas varas iestādes regulāri sola pretējo. Diānas tuvinieki reiz jau sēdušies autobusos, bet, braucot laukā no pilsētas, tos sākuši apšaudīt Krievijas spēki, un autobusi bijuši spiesti atgriezties. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu