Karš Ukrainā. Galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. Galvenie notikumi

Smagi sadragāta dzīvojamā ēka Borodjankā, kas atrodas Kijivas nomalē. Foto — Scanpix

1. Apšauda pilsētas un iedzīvotājus
Ukrainas kara otrajā nedēļā Krievijas okupācijas spēku galvenie centieni otrdien bija vērsti uz Kijivas, Harkivas, Čerņihivas, Sumu, Mariupoles un Mikolajivas pilsētu ieņemšanu, skaidro Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs. Pilnībā tika ielenkta ostas pilsēta Mariupole, kur cilvēki tagad cieš no ūdens, pārtikas un elektrības trūkuma. 

Vismaz divas reizes nebija iespējams sākt civilpersonu evakuāciju no aplenktajām apdzīvotajām vietām, jo krievi pārkāpa pamiera noteikumus un atsāka bombardēšanu. Pēc ANO datiem, Krievijas iebrukuma pirmajās 10 dienās dzīvību zaudējuši vismaz 364 civiliedzīvotāji, bet ievainoti aptuveni 800.

2. Uzbrukums AES
4. marta naktī Krievijas karaspēks uzbruka Eiropā lielākajai atomelektrostacijai Zaporižjē. Par laimi, energobloki nav bojāti, un radiācijas izmaiņas pagaidām nav konstatētas. «Šī ir pirmā reize, kad kāda valsts ir uzbrukusi funkcionējošai kodolspēkstacijai, un tas nepārprotami ir starptautisko tiesību un Ženēvas konvencijas pārkāpums,» ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē sacīja Lielbritānijas vēstniece Barbara Vudvarda.

3. Iznīcina infrastruktūru
Krievijas iebrucēji par bombardēšanas mērķi izraudzījušies infrastruktūras iznīcināšanu. 7. marta vakarā pēc Krievijas aviācijas uzlidojumiem aizdegušās naftas bāzes Žitomirā un tās apgabala Čerņahivā. Krievijas iznīcinātāji nopostījuši Sumu apgabala Ohtirkas pilsētas termoelektrostaciju. Pēdējās dienās strauji pieauguši uzbrukumi Ukrainas slimnīcām un ātrās palīdzības automašīnām, ziņo Pasaules Veselības organizācija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu