Deloitte ziņojums: Latvijā sieviešu vadītāju īpatsvars virs vidējā pasaulē • IR.lv

Deloitte ziņojums: Latvijā sieviešu vadītāju īpatsvars virs vidējā pasaulē

Ilustrācija — Freepik

Deloitte Global jaunākais ziņojums “Sievietes valdē” atklāj, ka tikai 19,7% valdes locekļu pasaulē ir sievietes. Tas ir pieaugums par 2,8%, salīdzinot ar iepriekšējo ziņojumu, kas publicēts 2019.gadā. Ar šādu ātrumu sagaidāms, ka līdzīgs vīriešu un sieviešu skaits uzņēmumu valdēs tiku sasniegts tikai 2045.gadā. Pasaulē tikai 6,7% valdes priekšsēdētāju ir sievietes, un tikai 5% lielo uzņēmumu vadītāju ir sievietes.

“Pasaule turpina progresēt dzimumu vienlīdzības virzienā ar dažu valstu izņēmumiem, tomēr kopējais progress ir lēns un nevienmērīgs,” secina Kristīne Jarve, Deloitte vadošā partnere Baltijas valstīs. “Pandēmija ir radījusi papildu izaicinājumus vienlīdzībai, un šobrīd svarīgākais ir sākt rīkoties, lai nodrošinātu iekļaujošu vidi gan uzņēmumu valdēs, gan ārpus tām, ņemot vērā ne tikai dzimumu, bet arī etnisko un rasu dažādību un citus aspektus. Sieviešu skaita palielināšana valdēs ir tikai pirmais solis pretī iekļaujošākai videi.”

Latvijā augstākais rādītājs

Latvijā gandrīz ceturtdaļa jeb 22,9 % valdes locekļu ir sievietes, un tas ir augstākais rādītājs Baltijas valstīs. Lietuva turpina palielināt dzimumu vienlīdzību ar 19,4% sieviešu valdēs, taču Igaunija starp Baltijas valstīm krietni atpaliek — tikai 9,1% valdes locekļu ir sievietes.

“Lai arī Latvija pārspēj vidējo globālo rādītāju, Latvijas rādītājs ir zemāks par Eiropas vidējo rādītāju, kur 30,7% valdes locekļu ir sievietes. Latvija progresē, pateicoties dažādām iniciatīvām, kuru mērķis ir palielināt dzimumu vienlīdzību. Tomēr mēs redzam, ka joprojām ir plašas iespējas uzlabojumiem,” uzskata Jarve. “Vadītājiem jāatzīst, jāaizstāv un aktīvi jāatbalsta dzimumu vienlīdzība valdēs, pat ja progress ir lēns. Ikviens no mums ir atbildīgs par iekļaujošāku, dažādāku un vienlīdzīgāku nākotni. To varam darīt, novēršot pastāvošos aizspriedumus, gan apzinātus, gan neapzinātus, pārliecinoties, ka visos organizācijas līmeņos, tostarp valdē, amatam vienmēr izvēlas labāko kandidātu un atbalsta visu darbinieku personīgo izaugsmi. Bizness ir veiksmīgāks, kad to vada vislabākie un spožākie prāti no globālā talantu kopuma abām pusēm,” secina Jarve.

Pozitīvas sakarības

Lai arī sieviešu pārstāvniecība valdēs 2021.gadā nedaudz palielinājās, progress valdes priekšsēdētāju un vadītāju jeb CEO līmenī ir mazāks, apstiprinot apgalvojumu – sieviešu iecelšana valdē nenozīmē, ka progress vērojams arī citos vadības līmeņos. Pasaulē tikai 6,7% valdes priekšsēdētāju ir sievietes, un tikai 5% lielo uzņēmumu vadītāju jeb CEO ir sievietes.

Taču vērojamas arī dažas pozitīvas tendences. Deloitte Global jaunākais ziņojums “Sievietes valdē” atklāj pozitīvu korelāciju starp sievietēm vadībā un dzimumu vienlīdzību valdēs. Uzņēmumu, kuru vadītājas ir sievietes, valdēs ir ievērojami vairāk sieviešu, nekā uzņēmumos, kuru vadītāji ir vīrieši: attiecīgi 33,5% un 19,4%.

Statistika ir līdzīga uzņēmumos, kuru valdes priekšsēdētājas ir sievietes – attiecīgi 30,8% sieviešu valdēs un 19,4%. Šī tendence darbojas arī otrādi — valdes, kurās valda dzimumu vienlīdzība, vadītāja un valdes priekšsēdētāja amatā drīzāk iecels sievieti.

Pārstāvniecība valdēs

Pasaulē vidēji 19,7% valdes locekļu ir sievietes, taču šis rādītājs vienlaikus slēpj tikpat, cik atklāj. Vidējais globālais rādītājs iekļauj valstis, kurās dzimumu vienlīdzība valdēs ir augstā līmenī. Piemēram, Francija ieņem pirmo vietu pasaulē, tur vidēji valdē ir 43% sieviešu. To lielā mērā panākusi 40% dzimumu kvota, kas noteikta vairāk nekā pirms 10 gadiem. Sarakstu turpina Norvēģija – 42,4%, Itālija – 36,6%, Beļģija – 34,9%, Zviedrija – 34,5%. Arī Polija un Malaizija — valstis, kas parasti nav dzimumu vienlīdzības priekšgalā, ir saraksta augšgalā ar 22, % un 24% sieviešu valdēs.

No otras puses, vidējais rādītājs iekļauj arī Kataru, Saūda Arābiju un Dienvidkoreju, kurās mazāk nekā 5% valdes locekļu lielākajos uzņēmumos ir sievietes. Par valdes priekšsēdētājiem skaitļi ir vēl nepatīkamāki: sešās valstīs — AAE, Katara, Peru, Pakistāna, Maroka, Ēģipte — nav nevienas valdes priekšsēdētājas sievietes.

Deloitte Global publicēja pirmo ziņojumu “Sievietes valdē” 2010.gadā. Šis ir septītais ziņojums “Sievietes valdē: globālā perspektīva”. Globālā, reģionālā un ģeogrāfiskā analīze ir balstīta uz datiem par 10 493 uzņēmumiem 72 valstīs — vairāk nekā 176 340 direktoru amatiem.

Vairāk informācijas un pilns ziņojums pieejams šeit: Sievietes valdē Deloitte Latvia.

Informāciju sagatavoja Dace Vesterdāla, Deloitte Latvia Baltijas komunikācijas speciāliste.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu