Elle zemes virsū • IR.lv

Elle zemes virsū

Ķīniešu strādnieki pie topošās riepu rūpnīcas. Tiek solīts, ka nākotnē rūpnīcā būs 1200 jaunu darbavietu. Foto — The New York Times
Endrū Higinss, © The New York Times News Service

Nožēlojamie un bīstamie apstākļi, kādos vjetnamiešu viesstrādnieki būvē lielu riepu rūpnīcu Serbijā, parāda plaisu starp cildenajiem Ķīnas investīciju solījumiem un drūmo realitāti

Meklējot izeju no nabadzības dzimtās Vjetnamas ziemeļos, 43 gadus vecais zemnieks jau agrāk vairākus gadus bija strādājis celtniecības objektos Kuveitā un Uzbekistānā, taču tad viņam piedāvāja biļeti uz «apsolīto zemi» Eiropu, turklāt ar labu algu. «Es vēlējos doties uz Rietumiem, lai mainītu savu dzīvi,» stāsta trīs bērnu tēvs, kas nevēlas, lai rakstā piemin viņa vārdu. Jo baidās no priekšnieku atriebības. 

Viņa dzīve tik tiešām mainījās, taču uz slikto pusi. 

Izrādījās, ka strādāt vajadzēs Serbijā, kas ir viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā. Savukārt darba devējs būs ķīniešu kompānija, kas Serbijas ziemeļu pilsētā Zreņaninā būvē milzīgu riepu rūpnīcu.

Šis projekts tika pieteikts kā lielākā Ķīnas investīcija Eiropā, taču 900 miljonus ASV dolāru vērto Ling Long Tire riepu rūpnīcu Serbijas valdības oponenti tagad izmanto kā uzskatāmu piemēru tam, kā, izdabājot lielajiem ieguldītājiem, tiek pievērtas acis uz dažādiem acīmredzamiem pārkāpumiem. Gan rūpnīcas celtnieki, gan aktīvisti norāda, ka jaunajā objektā nodarbinātie spiesti dzīvot kā cietumā, un visa situācija pēc būtības līdzinās cilvēku kontrabandai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu