Dzīve ēnu valstībā • IR.lv

Dzīve ēnu valstībā

Filmas galvenais varonis Hanss Hofmans (viņu spoži nospēlē izcilais vācu aktieris Francs Rogovskis) ir homoseksuāls vīrietis, kas savu dzīvi vada cietumā  — pēc nacistiskā režīma krišanas viņš, tāpat kā tūkstošiem citu, tika atkārtoti ieslodzīts. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Drāma Lielā brīvība — par mīlestību necilvēciskos apstākļos

Rietumu populārajā kultūrā nereti pieņemts uzskatīt, ka necilvēcības laikmets Eiropā beidzās līdz ar Trešā reiha sabrukumu. Taču, kā rāda mūsu pašu vēsture, ar 1945. gadu, kad tika pielikts punkts Otrajam pasaules karam, represijas pret daudzām cilvēku grupām nebeidzās. Sabiedroto spēku ierašanās nacistu nāves nometnēs nenoliedzami izbeidza ļaunu murgu, kur slaktēja un nomocīja miljoniem eiropiešu, taču atbrīvošana diemžēl neattiecās uz visiem.

Ieslodzījums

Austriešu režisora Sebastiāna Meizes filma Lielā brīvība (Grosse Freiheit) vēsta par pēckara gadiem Vācijā, kuras likumos kopš 1871. gada darbojās homoseksualitāti kriminalizējošais 175. pants. Filmas galvenais varonis Hanss Hofmans (viņu spoži nospēlē izcilais vācu aktieris Francs Rogovskis) ir homoseksuāls vīrietis, kas savu dzīvi vada cietumā — pēc nacistiskā režīma krišanas viņš, tāpat kā tūkstošiem citu, tika atkārtoti ieslodzīts. 

Ieslodzījums ar periodiskiem un neilgiem brīvības brīžiem veido Hansa dzīves ritumu; viņš cietumā atgriežas atkal un atkal, katru reizi, kad tiek pieķerts attiecībās ar citiem vīriešiem. Rogovska spēlētais varonis savu dzīvi neapzināti pielāgo ieslodzījuma eksistencei, brīvība kļūst par ļoti relatīvu jēdzienu. Kur ir lielāka brīvība — cietumā vai tur, ārā?

Ieslodzījumā, lai arī ar saviem spēles noteikumiem, ir iespēja veidot attiecības; šis cilvēka dzīvē tik nozīmīgais process ārpasaulē Hansam ir liegts. Taču cietuma realitāte ir skaudra — fiziska, emocionāla vardarbība ir šīs vides ikdienas valūta; sitiens par neļautu sarunu, ieslodzījums piķa melnā karcerī par «pārkāpumu». Te izdzīvošana, saprāta saglabāšana ir vesela māksla; sinonīms laipnībai tikpat labi var būt sērkociņu kastīte, kas ļauj uzšķilt sekundi gaismas garajās stundās, kas piespiedu kārtā no jauna jāizsēž karcerī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu