Absurds ar atkritumiem • IR.lv

Absurds ar atkritumiem

1
Foto — Shutterstock
Mārtiņš Galenieks

Atkritumu pārstrādes izmaksas jaunajā Getliņu kompleksā padarījušas bioloģisko atkritumu šķirošanu Rīgā un apkārtnē par neizdevīgu, tāpēc Saeimai jāglābj situācija

Par sašķirotu bioloģisko atkritumu izvešanu jāmaksā gandrīz tikpat vai pat vairāk nekā par nešķirotiem atkritumiem — ar šādu absurdu jaunais gads iesācies Rīgas un vairāku tuvējo pašvaldību iedzīvotājiem. 

Piemēram, uzņēmuma EKO Baltija Vide klientiem Rīgā par nešķirotu atkritumu konteinera izvešanu jāmaksā 24,25 eiro, bet par bioloģiskajiem atkritumiem —  tikai par nepilnu eiro mazāk jeb 23,37. Savukārt Salaspils novadā nešķirotu atkritumu izvešana maksā 23,46 eiro, bet par sašķirotiem bioloģiskajiem atkritumiem cena būs pat stipri lielāka — 26,37. Tas ne tikai nav motivējoši iedzīvotājiem sākt atkritumu šķirošanu, bet rada pat bažas, ka esošie klienti var sākt atteikties no šķirošanas konteineriem.

Šī situācija radusies tāpēc, ka Getliņu poligonā sācis darboties jaunais bioloģisko atkritumu pārstrādes komplekss, kurā virtuves vai dārza drazas var pārstrādāt videi draudzīgāk un atbilstoši ES prasībām, taču arī daudz dārgāk nekā agrāk, bet ierēdņi nav paguvuši laikus sakārtot juridisko pusi. Lai Rīgas dome un citas pašvaldības varētu mainīt nosacījumus ar atkritumu apsaimniekotājiem noslēgtajos līgumos, nepieciešams ar likumu noteikt zemāku maksu par sašķirotiem bioloģiskajiem atkritumiem. Tomēr Vides ministrijas mēģinājums jau janvārī steidzami panākt risinājumu Saeimā izgāzās.

Bioloģisko atkritumu šķirošana Latvijā tikai pamazām uzņem apgriezienus, bet to attīstīt ir ļoti svarīgi, jo aptuveni 40% no visa sadzīves atkritumu apjoma ir tieši bioloģiskie. Turklāt jau līdz 2023. gada beigām ir jāpanāk, ka visi bioloģiskie atkritumi tiek pārstrādāti vai nu rašanās vietā, vai dalīti savākti un nodoti pārstrādei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu