Pārliecina un sapotē • IR.lv

Pārliecina un sapotē

Antra Ērgle

Šobrīd pret Covid-19 vakcinēti 95% nodarbināto neatkarīgi no nepieciešamības strādāt attālināti vai klātienē. Ir Nauda skaidro, kā darba devēji pielāgojušies vispārējās vakcinācijas prasībām un ar kādām grūtībām saskārušies

Sākoties ārkārtējai situācijai, spēkā stājās arī prasība visiem klātienē strādājošajiem uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Privātajā sektorā tā ir spēkā no 15. decembra. 

Ja pēc noteiktā termiņa darbinieks nevar uzrādīt sertifikātu, darba devējam ir pienākums viņu atstādināt vai noteikt dīkstāvi. Taču maksimālais atstādināšanas laiks ir trīs mēneši. Dīkstāvei nav laika ierobežojuma, taču, ja tā radusies darbinieka vainas dēļ, pēc trim mēnešiem darba devējam ir tiesības pārtraukt darba attiecības nekavējoties. 

Vispārējās vakcinācijas prasība nav radījusi tādu neizpratni un bažas uzņēmēju vidū, kāda bija vērojama pandēmijas pirmajā vilnī, stāsta Ekonomikas ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena. Lai gan, pēc ministrijas datiem, vēl oktobrī nodarbināto vakcinācijas aptvere bija tikai 76%. 

Tautsaimniecības padomē vienīgais stingri prasītais nosacījums bijis vispārējo vakcināciju attiecināt uz visām nozarēm vienlīdzīgi, lai darbaspēks nemigrētu starp uzņēmumiem, kuros ir līdzīgi darba uzdevumi. Šobrīd ministrijas izstrādātā sociāli ekonomiskā analīze rāda līdzīgu vakcinēto darbinieku īpatsvaru dažādās nozarēs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu