Šķeļ atomus bez bažām • IR.lv

Šķeļ atomus bez bažām

Olkiluoto atomstacijas trešā reaktora celtniecības laikā. Foto — Scanpix
Markus Kuokanens, speciāli Ir

Kamēr citur Eiropā piesardzīgi izturas pret atomenerģiju, Somija droši soļo šajā virzienā — nupat palaists jauna parauga kodolreaktors. Un top vēl viens spēkstacijas projekts sadarbībā ar Krieviju, taču tas ir pamatīgi iestrēdzis

Tas bija kluss, bet sen gaidīts notikums. Kad 21. decembra rītā Olkiluoto salas atomstacijā tika iedarbināts jaunais reaktors, vietējās kaijas pat nenojauta, ka ir vēstures liecinieces. Eiropā jauna kodolreaktora palaišana nav piedzīvota jau 15 gadus.

Tagad Olkiluoto trešajā reaktorā pamazām tiek kāpināta jauda, katrā posmā veicot rūpīgas pārbaudes. Janvāra beigās reaktors jāpieslēdz valsts elektrosistēmai, bet pilnā sparā tas sāks darboties jūnijā. Plānots, ka reaktors nodrošinās aptuveni 14% no valstī nepieciešamā elektrības apjoma.

Tikmēr citas Eiropas valstis dodas pretējā virzienā — Spānija, Beļģija un Vācija slēdz esošās kodolstacijas. Vācija pēdējo reaktoru apturēs šogad. Kopš pasauli 2011. gadā šokēja Fukušimas atomstacijas avārija — lielākā kopš Černobiļas katastrofas 1986. gadā —, atomenerģija daudziem šķiet pārāk bīstama.

Somi gan domā citādi, atomenerģija ir sabiedrībā populāra. «Urāns sadalās un dod gaismu spuldzēm, bet tikai Somijā tas notiek bez jebkāda riska,» tā par somu nesatricināmo ticību savu reaktoru pārākumam ironizēja kāda populāra rokdziesma jau 80. gadu sākumā, drīz pēc atomstacijas avārijas Pensilvānijas štatā ASV. Somijā jau kopš 70. gadiem darbojas divas atomstacijas, bet notiek arī trešās būves sagatavošanās darbi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu