Ģirts Ločmelis, retas zivs izvilcējs • IR.lv

Ģirts Ločmelis, retas zivs izvilcējs

«Man acis bija uz kātiņiem,» atzīst Ģirts, stāstot, kā noķēris 84 centimetrus garo un 7,785 kilogramus smago balto platpieri. Foto no personīgā arhīva
Ilze Šķietniece, speciāli Ir

Kad nedēļas nogalē Ģirts Ločmelis atkal aizbrauca uz upi makšķerēt, draugi un paziņas viņu sagaidīja ar ovācijām: «O, zvaigzne atbrauca!» Ziņa par to, ka 9. janvāra pusdienlaikā viņš Bārtā izvilcis Latvijā reti sastopamu, turklāt milzīgu zivi, īsā laikā apskrēja visus Latvijas ziņu portālus un nonāca pat Lietuvas un Krievijas medijos. 

«Man acis bija uz kātiņiem,» atzīst Ģirts, stāstot, kā noķēris 84 centimetrus garo un 7,785 kilogramus smago balto platpieri. Tajā svētdienā viņš devās makšķerēt uz vietu, kur Bārtas upe ietek Liepājas ezerā. Pūta ass vējš, gaisa temperatūra bija plus viens vai divi grādi. «Rokas un aukla nesala,» piebilst Ģirts. Viņa mērķis bija asari. 

Pāris zivtiņas uz mānekli jau bija uzķērušās, kad pēkšņi auklas galā jautās kas jaudīgs. Apkārt makšķerēja daudzi — pa vīram ik pēc viena diviem metriem. Visiem bija, ko teikt un pamācīt. Pēc 30 minūšu cīņas Ģirts beidzot savu guvumu turēja rokās. Dzirdot kolēģu minējumus, internetā atrada apstiprinājumu, ka tas varētu būt baltais platpieris. Zivs Latvijas ūdeņos nedzīvo un, visticamāk, varētu būt ieklīdusi no kādas Lietuvas audzētavas. Vēl Ģirts uzzinājis, ka biežāk sastopami baltie platpieri ir Krievijā un padomju gados šīs zivis ielaistas arī pārdesmit kilometru attālajā Sepenes ezerā. Bārtas upe ar to nav savienota.

Pēc nofotografēšanās Ģirts lomu gribēja laist atpakaļ — lai dzīvo. «Nezināju, vai vispār ir ēdams, bet, ja ir, tad — vai garšīgs,» paskaidro makšķernieks. Taču beigās paklausīja ieteikumam vismaz nogaršot. Apcepta un izsautēta krējuma mērcē, zivs gaļa pēc konsistences atgādinājusi skumbriju, tikai vēl treknāka, viņš stāsta. Zivi tīrīja un filēja pats, bet gatavoja sieva Baiba. «Mamma man iemācīja — kas ķer, tas tīra,» viņš pasmaida. Starp citu, arī uz gatavošanu neesot mudināms. Pats zivis gan kūpina, gan grilē, gan cep un pat vītina. Atradis arī labu recepti sālījumam, kurā pagatavota vimba garšo kā siļķe.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu