21. gadsimta sētnieks • IR.lv

21. gadsimta sētnieks

Ivars Lukaševičs, Hagberg īpašnieks. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Ar mobilo lietotni un rūpēm par darbinieku psiholoģisko veselību uzņēmums Hagberg cenšas mainīt priekšstatus par uzkopšanas un apsaimniekošanas darbiem

Uzņēmums Hagberg ir iemitinājies Mārupē, jaunā un skaistā arhitekta Gunta Ziņģa tam īpaši projektētā biroja ēkā, kas 2020. gadā tika izvirzīta Latvijas Arhitektūras balvai. Tai pa vidu ir plaša telpa, kurā caur stikloto jumtu iespīd saule. Tieši no grīdas zem seguma paslēptos podos te aug mazi kociņi, līdzās ir pingponga galds, pie kura biroja darbiniekiem kādā pauzē no strādāšanas pasocializēties un izlocīt kaulus. Tas ir birojs, kādu drīzāk varētu iedomāties uzņēmumam, kas strādā tehnoloģiju jomā. Taču patiesībā te ir tāda kā 21. gadsimta namu pārvalde, kā arī smadzeņu centrs organizācijai, kas piedāvā teritorijas sakopšanas darbus un apkopējus uzņēmumiem.

«Es esmu no Liepājas. Atceros no bērnības, ka sētnieces, parasti vecas sieviņas, sēdēja pie māju kāpņu telpām un zināja visu par apkārtnē notiekošo,» stāsta uzņēmuma īpašnieks Ivars Lukaševičs. «Pirms sāku šo biznesu, strādāju pašvaldībā, manā pārziņā bija Rīgas Ziemeļu rajona namu pārvaldes. Es redzēju, ka nekas nav mainījies, un man ienāca prātā, ka to var darīt arī mūsdienīgāk.»

Tas bija 2009. gadā. Uzņēmuma pirmais birojs bija daudz pieticīgāks — viena telpa Zvaigžņu ielā, no kuras Ivars meklēja, kam varētu būt vajadzīgi teritorijas uzkopšanas darbi — sniega šķūrēšana, zāles pļaušana utt., kā arī cilvēkus, kas šos darbus varētu darīt. 

Sākumā viņš nodarbojās tikai ar teritoriju uzkopšanu. Tas bija tieši ekonomiskās krīzes laiks. Taču Ivaram tas zināmā mērā nāca par labu. Bija viegli atrast darbiniekus. Turklāt sakritis tā, ka pirmās divas ziemas bija neparasti sniegotas un viņa piedāvātais pakalpojums bija visiem vajadzīgs, kaut arī daudzi domājuši, kā savilkt jostas uz uzkopšanas rēķina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu