Zūdošais dabas dārgums • IR.lv

Zūdošais dabas dārgums

Eiropā upespērlenes ir īpaši aizsargājama suga, pērļu zvejniecība ir stingri aizliegta. Latvijas un Igaunijas upēs atrast pērles vairs nevar
Laura Dumbere

Konsultēja malakoloģe Mudīte Rudzīte

Par vienu no Latvijas dabas 2022. gada varoņiem izvēlēta ziemeļu upespērlene. Savulaik mūsu upēs to bija miljoniem, bet šobrīd suga balansē uz izzušanas robežas. Un pērļu noteikti vairs nav

Ievērojot 22 gadus senu tradīciju, janvāra sākumā tika nosaukts Latvijas gada dzīvnieks, putns, augs, kukainis un gliemene. Šo izglītojošo projektu 2000. gadā aizsāka Dabas muzejs, vēršot uzmanību uz īpaši aizsargājamām sugām. Drīz pievienojās arī dažādas dabas aizsardzības un interešu biedrības, izvirzot savus gada simbolus. 

Šogad gada dzīvnieka godā iecelta zebiekste — vismazākais Latvijas plēsējs. Ļoti kautrīgs un zibenīgi ātrs zvēriņš, kuru minēto īpašību dēļ ir ļoti grūti novērot: kamēr pētnieks nospiež fotoaparāta pogu, modelis ir prom un kadrā palicis vairs tikai astes gals. Nav iemesla bažīties par zebiekstu populāciju, jo noķert šo radību ir izaicinājums pat acīgākajai pūcei, toties pats 20 cm garais mednieks ir īsta nāves mašīna — asinskārs un rijīgs. Spēj nomušīt simtiem peļu un arī par sevi augumā trīs reizes lielākus zīdītājus vai putnus. 

Par 2022. gada putnu nominēta svīre — arī superātra būtne, kas lidojumā gan ēd un pārojas, gan guļ. Svīru populācija nedaudz sarūk, tomēr tā ir veselīga. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu