Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

1
Kazahstānas drošības spēki 6. janvārī veic ielu attīrīšanas operāciju valsts lielākajā pilsētā Almati. Valsts prezidents Kasims Žomarts Tokajevs deva atļauju drošībniekiem šaut uz demonstrantiem bez iepriekšēja brīdinājuma. Foto — Scanpix

Nedēļu ilgajos protestos Kazahstānā bojā gājuši 164 cilvēki, to skaitā bērni, svētdien informēja varas iestādes. Vairākums bojāgājušo ir valsts lielākajā pilsētā Almati. Protestos aizturēto skaits esot gandrīz 10 000. Varas iestādes paziņojušas, ka valstī atjaunota kontrole. Protesti 2. janvārī sākās augsto enerģijas cenu dēļ un strauji izplatījās. Pagājušajā nedēļā notika organizētu grupu sadursmes ar kārtībsargiem, prezidents Kasims Žomarts Tokajevs aicināja palīgā Krievijas vadīto Kolektīvās drošības organizāciju. Vēlāk viņš Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izteica pateicību par militāro palīdzību. Kolektīvās drošības organizācijas spēku izvešana no Kazahstānas sāksies 13. janvārī.

ASV un Krievijas diplomāti pirmdien Ženēvā notikušās sarunas par Ukrainu nosauca par noderīgām un profesionālām, taču nav panākts progress fundamentālo domstarpību atrisināšanā. Abas puses izklāstīja savu pozīciju par situāciju Ukrainā, pie kuras robežām Krievija sakoncentrējusi savu karaspēku. Krievija pieprasīja neuzņemt NATO Ukrainu un Gruziju, bet ASV solīja neatteikties no sadarbības ar suverēnām valstīm, nepieņemt lēmumus par Ukrainu bez Ukrainas, par Eiropu bez Eiropas un par NATO bez NATO iesaistes. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien Briselē paziņoja, ka lēmumu par Ukrainas iestāšanos NATO var pieņemt tikai pati valsts un alianses dalībvalstis.

ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels pagājušajā nedēļā ieradās vizītē Ukrainā, kā arī apmeklēja Luhanskas frontes pirmās līnijas. Borels ir viens no nedaudzajām ES augsta līmeņa amatpersonām, kas apmeklējušas Austrumukrainu astoņu gadu laikā, kopš sākās karš ar Krieviju. Viņš solīja pilnīgu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai.

Otrdien Itālijā imūnsistēmas problēmu dēļ miris Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Sasoli (65). Bijušais žurnālists Sasoli par EP deputātu tika ievēlēts jau 2009. gadā. Viņš pārstāvēja sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupu, kas ir otrā lielākā parlamenta grupa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu