Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

No 1. janvāra veikalos Francijā aizliegts pārdot 30 dažādus augļus un dārzeņus, kas plastikātā iepakoti individuāli vai nelielā skaitā. Tas attiecas, piemēram, uz gurķiem, papriku, āboliem un banāniem. Atļauti būs tikai tādi iepakojumi, kuros produkcijas svars pārsniedz 1,5 kilogramus. Taču arī to paredzēts izskaust līdz 2026. gadam, savukārt līdz 2040. gadam Francija vēlas pilnībā atteikties no vienreizējā plastmasas iepakojuma. To atbalsta 85% franču, liecina aptaujas. Foto — Scanpix


ASV prezidents Džo Baidens 30. decembrī 50 minūtes ilgā telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apsprieda saspīlējuma pastiprināšanos pie Ukrainas robežas. Putins brīdināja Baidenu, ka jaunas sankcijas Krievijai var novest pie pilnīga abu valstu attiecību pārrāvuma. Savukārt Baidens skaidri licis saprast, ka ASV un to sabiedrotie spers izšķirīgus soļus, ja Krievija iebruks Ukrainā. Vēlāk Baidens telefonsarunā Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim apliecinājis, ka Vašingtona un tās sabiedrotie reaģēs izlēmīgi, ja Krievija uzbruks Ukrainai. ASV un Krievijas amatpersonas plāno 10. janvārī tikties Ženēvā. Izlūkdienesti vēsta, ka pagaidām nav notikusi nozīmīga Krievijas karaspēka atvilkšana no Ukrainas robežas.

ASV prezidents Džo Baidens parakstīja 2022. gada aizsardzības budžetu. Tas ietver arī 150 miljonus ASV dolāru (ap 130 miljoniem eiro) Baltijas valstu drošībai. Kopumā ASV plāno ap 770 miljardu dolāru militāriem izdevumiem, kas ir par 5% vairāk nekā iepriekšējā gada budžetā. Līdztekus Baltijas valstu atbalstam paredzēti arī 300 miljoni dolāru Ukrainai.

Maskavā 6. janvārī notiks Normandijas formāta valstu tikšanās. Tajā piedalīsies Krievijas, Vācijas un Francijas pārstāvji. Nav ziņu, kas piedalīsies no Ukrainas, nav arī ziņu par Maskavas organizētās tikšanās dienaskārtību. ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels līdz 6. janvārim viesosies Ukrainā.

Polijas prezidents Andžejs Duda uzlicis veto likumam, kas aizliedza ārpus EEZ esošiem uzņēmumiem būt Polijā reģistrētu mediju īpašniekiem. Šā likuma kritiķi norādīja, ka tas vērsts pret vadošo no valdības neatkarīgo TV kanālu TVN24. Tas pieder ASV mediju konglomerātam Discovery. Likumu kritizēja arī ES un ASV. Arī tūkstošiem cilvēku vairāk nekā 100 Polijas pilsētās piedalījās protesta akcijās pret likumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu