Krusa, plūdi un svelme • IR.lv

Krusa, plūdi un svelme

Pauls Raudseps

Jāgatavojas iespējai, ka šogad mums ceļā var gadīties viena vai vairākas krīzes

Spriežot pēc tualetes papīra pieejamības rietumvalstu lielveikalos, attīstītās pasaules iedzīvotāji nedzīvo krīzes priekšnojautās. Sāls, sērkociņi un griķi arī brīvi pieejami, tātad «pūļa gudrība» vēsta, ka nedraud ne pasaules gals, ne pandēmijas pastardiena.

Taču visas pēdējās desmitgadēs piedzīvotās pasaules pamatus satricinošās izmaiņas nākušas negaidīti. Cilvēces ģenētiski ieprogrammētā domāšanas struktūra ietver sevī sociālpsihologu identificēto status quo bias jeb «noslieci uz esošo situāciju» — priekšrokas došanu pārliecībai, ka šībrīža stāvoklis un tendences turpināsies arī nākotnē. Pārsvarā jau tā ir, taču ik pa brīdim gludā šoseja pēkšņi met asu līkumu vai pārvēršas stāvā, neasfaltētā kalnu ceļā. Sevišķi vērīgi apvāršņa pētītāji šos asos pagriezienus saredz jau laikus — daži prognozēja PSRS sabrukumu, citi pirms 2008. gada brīdināja par ASV finanšu sistēmas bīstamo nestabilitāti, vēl kādi pirms 2020. gada gatavojās pandēmijai. Tomēr lielum lielais vairākums neskatās daudz tālāk par dažiem metriem uz priekšu, klausās radio, sūta īsziņas, un labi, ja pēkšņajā pavērsienā viņiem izdodas savaldīt stūri un noturēties uz ceļa.

Varbūt pasaulei 2022. gadā palaimēsies. Pēc īsas piebremzēšanas omikrona miglā mēs beidzot būsim izbraukuši no pandēmijas tuneļa, un «normalitātes» gaišās debesis ļaus dzīvei atkal uzņemt ierasto ātrumu. Tomēr jārēķinās ar iespēju, ka nākamajā gadā mums ceļā varētu gadīties viena vai vairākas krīzes, kuru aprises jau šobrīd ir manāmas, bet kurām tikai retais ir tiešām sagatavojies.

Dzelzs krusa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu