Kā būs? • IR.lv

Kā būs?

Kopīgi meklējam atbildes uz to, kas varētu notikt 2022. gadā

Vai pasaule uzveiks Covid-19?


Pēteris Grīviņš, 
garo distanču skrējējs

Ceru, ka uzveiks, tomēr lielas likmes uz to neliktu. Varbūt izdosies kaut kā vairāk ierobežot, labāk sadzīvot, bet diez vai uzveikt. Pirmkārt, daļai valstu nav gana daudz vakcīnu, tikmēr citās — kā pie mums — daļa sabiedrības izvēlas nevakcinēties. Katrai valstij šajā ziņā jācīnās ar savām problēmām un tagad vēl jāsper nākamais solis, balstvakcinācija. Otrkārt, ik pa brīdim uzzinām par vīrusa kārtējo mutāciju, kas pārņem pasauli. Nevar zināt, cik labi vakcīnas strādās pret nākamo vai aiznākamo variantu. Treškārt, cilvēku nogurums. Cilvēki ir sabiedriskas būtnes, un ar katru dienu ir arvien grūtāk sevi «noturēt rāmjos».

Ir prognoze. Ja kāds cer uz SARS-CoV-2 vīrusa pilnīgu iznīdēšanu, tad no šīm ilūzijām pēc iespējas ātri jāatsakās. Tas nenotiks. Modernajai medicīnai ir izdevies likvidēt tikai vienu infekcijas slimību — bakas, bet tas prasīja daudzus gadu desmitus un visaptverošas vakcinācijas kampaņas ne tikai bagātajās, bet arī visnabadzīgākajās valstīs. Turklāt baku vīruss dzīvo tikai cilvēkos, un vakcīnas radītā imunitāte ir uz mūžu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu