Fakti? Nē, paldies! • IR.lv

Fakti? Nē, paldies!

Māline Ūlofsone. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Jana Altenberga, speciāli Ir

Kā darbojas vakcīnu pretinieku grupas un ko par sevi publikai nestāsta to līderi, skaidro Zviedrijas žurnāliste Māline Ūlofsone, kas pusotru gadu pētīja antivakseru darbību, iefiltrējoties viņu vidū

Kad tiekos ar Zviedrijas pētniecisko žurnālisti tiešsaistē, viņa jau strādā pie savas nākamās filmas. Mēs sazināmies, jo Māline šonedēļ Latvijas žurnālistiem videoseminārā stāsta par savu pieredzi ar dokumentālo daudzsēriju filmu Vakcīnu karotāji (Vaccinkrigarna), kas tuvplānā iepazīstina ar vakcīnu pretinieku kustību Zviedrijā un ASV. Jau pērn Zviedrijas televīzijā pirmizrādi pieredzējusī filma iedziļinājās vakcīnu noliedzēju uzskatos vēl pirms pandēmijas, piekļūstot galvenajiem antivakserisma karognesējiem, kuru kustība līdz ar Covid-19 izplatību ir tikai pieņēmusies spēkā.

15 gadus ilgajā žurnālistikas karjerā šī bija pirmā reize, kad Mālinei nācās slēpt savu patieso identitāti — lai iefiltrētos vakcīnu pretinieku grupās un piekļūtu to līderiem, viņa ar kolēģiem uzdevās par aktīvistiem, kas vēlas uzņemt filmu par vakcīnu kaitīgumu. Domājot, ka runā ar līdzīgi domājošajiem, vakcīnu pretinieki intervijās bijuši atklāti par saviem uzskatiem un ļāvuši žurnālistiem piedalīties viņu konferencēs un tikšanās reizēs. Līdzās formālām intervijām žurnālisti izmantoja arī slēptās kameras, tādējādi ikdienas situācijās un neoficiālā gaisotnē iepazīstot cilvēkus un uzklausot viņu dzīvesstāstus.

Filmēšanas laiks sakrita ar Mālines grūtniecību, tāpēc viņa grupā pieteica sevi kā topošo mammu, kas nevar izlemt par gaidāmā bērniņa vakcināciju. Žurnāliste bija ieinteresējusies par vakcīnu pretinieku uzskatiem, jo rietumvalstīs arvien pieauga to vecāku skaits, kas izvēlējās nevakcinēt savus bērnus pret bīstamām infekcijas slimībām, — Māline apjauta, ka antivakseri sen vairs nav neredzama pagrīdes grupiņa, kurā iesaistās tikai retais dīvainītis. Kā žurnāliste un māte viņa vēlējās dziļāk izprast, kas cilvēkus motivē mērķtiecīgi izplatīt nepatiesas ziņas par vakcīnām un kāpēc viņi paši ir noticējuši maldiem, nevis zinātnei.

Kad lūdzu raksturot, kāds iespaids Mālinei kopumā radies par antivakseriem, viņa nešauboties teic: «Kad viņus uzrunā šaubīgs vecāks vai vakcīnu skeptiķis, viņi ir draudzīgi, viesmīlīgi, atvērti, ļoti silti.» Pēc ilgi kopā pavadītā laika, viņai vairs nav grūti saprast, kāpēc ir tik vienkārši aizrauties ar šo kustību. «Ja pati esi mamma un tev apkārt ir daudzas citas mammas, kuras grib tikai to labāko saviem bērniem, ir viegli sajusties piederīgai.» Vecāku nodomi pārsvarā ir vislabākie, bet, sastapušies ar maldinošu informāciju un viltus ziņām, viņi sāk ticēt, ka viņu bērnu vai tuvinieku veselības problēmas ir saistītas ar vakcināciju. Runājoties ar citām mammām, Māline sapratusi, ka ārstniecības iestādes daudzām šķiet pārāk atsvešinātas un bezpersoniskas. Ārsta vizītes laiks ir īss, ne vienmēr izdodas saņemt atbildes uz visiem jautājumiem. Protams, ir oficiālās valsts un pašvaldību informatīvās lapas internetā, bet tās nav tik pamanāmas, un daudzi vecāki nezina, kur sākt informācijas meklēšanu. Sēžot mājās ar bērnu, mammas daudz sērfo internetā. Māline pati ir pārbaudījusi — ierakstot atslēgvārdus meklētājā, tikai daži klikšķi ātri vien noved pie vakcīnu noliedzēju satura. Un šajās vietnēs sagaida atsaucīgi un sirsnīgi cilvēki, kas tiešām ieklausās un ir gatavi sniegt atbildes. Māline pārliecinājusies, ka vakcīnu pretiniekiem ir aktīva komūna, viņi regulāri tiekas sarīkojumos un konferencēs, domubiedrus pieņem kā «savējos». Ātri rodas iespaids, ka līdzīgi domājošo ir vairākums — šķiet, it kā visa pasaule būtu pret vakcīnām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu