Vai lokdauns glābs no lauka hospitāļiem? • IR.lv

Vai lokdauns glābs no lauka hospitāļiem?

14
Pacientu ārstēšanai sagatavotās gultas Stradiņa slimnīcas ātrijā. Foto — LETA
Ieva Jakone

Mājsēde samazinās infekcijas līkni, taču slimnīcu pārslodze nav novēršama. Kur likt Covid-19 pacientus, kuriem palātās vairs nebūs vietas? Šis brīdis draud iestāties jau šīs nedēļas beigās, bet risinājumi nav skaidri

Pirmā vieta pasaulē! Šādu neapskaužamu rekordu Latvija šonedēļ sasniegusi Covid-19 jaunatklāto gadījumu skaita ziņā uz miljonu iedzīvotāju. Ar nāvējošo vīrusu hospitalizēto pacientu skaits svētdien pārsniedza tūkstoti, un eksperti prognozē tā dubultošanos jau novembra sākumā. 

Kamēr citās valstīs sabiedrības vairākums ir vakcinēts, slimība norimusi un iedzīvotāji atgriezušies pie normālas dzīves, Latvijā vīrusa nekontrolēto izplatību apturēt varēs tikai «lokdauns» jeb četras nedēļas ilga mājsēde, par kuras ieviešanu no 21. oktobra līdz 15. novembrim valdība un eksperti pirmdien vienojās septiņas stundas ilgā Krīzes vadības padomes sēdē.

Desmit dienas iepriekš, par spīti ekspertu un veselības nozares speciālistu izmisīgiem palīgā saucieniem, ministri atbalstīja nevis stingrus ierobežojumus visiem, bet tā saukto «zaļo režīmu» jeb bargākus ierobežojumus tikai nevakcinētajiem. Taču nav piepildījušās cerības šādi samazināt sociālos kontaktus un līdz ar to vīrusa izplatību sabiedrībā. 

Epidemiologi bija pieņēmuši, ka «zaļā režīma» ierobežojumi vakcinēto iedzīvotāju kontaktus samazinātu par 15%, bet nevakcinēto par 25%, taču mērķis nav sasniegts. Sabiedrības mobilitātes dati liecina, ka samazinājums ir tikai par 5—10%, tāpēc epidemiologi brīdināja veselības ministru, ka maksimālo slimnīcu kapacitāti — 1500 vīrusa pacientu aprūpi — sasniegsim jau tuvākajās dienās vai, vēlākais, 27. oktobrī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu