Stop! • IR.lv

Stop!

10
Nellija Ločmele

Latvija — pirmajā vietā! Kad izčākstējušais oligarhs Šlesers augustā dibināja partiju ar šādu nosaukumu un, pakāpdamies uz saliekamām alumīnija trepītēm, musināja cilvēkus pret vakcināciju vērstos piketos, viņš laikam nenojauta, ka valdība šo lozungu ieviesīs dzīvē jau oktobrī. Nedēļa sākās ar bēdīgu secinājumu, ka esam nonākuši pirmajā vietā pasaulē pēc Covid-19 saslimstības rādītājiem, valdības nupat ieviestajā «zaļajā režīmā» cilvēku kontakti nav īpaši samazinājušies un tāpēc vairs nav cita ceļa vīrusa apturēšanai un slimnīcu glābšanai no sabrukuma, kā vien likt visiem mēnesi sēdēt mājās. «Esam kraujas malā,» ministrs Pavļuts īsi aprakstīja, kur tieši atrodas mūsu sasniegtā pirmā vieta. Kopš vasaras naivi cerot, ka Covid-19 pats pazudīs, esam vinnējuši brīvbiļetes pirmajā rindā ar reibinošu skatu bezdibenī!

Protams, kraujas malā ir jāapstājas, nevis jāturpina bezrūpīgi soļot tālāk. Lai gan valdība nav savas kļūdas atzinusi, ministri cenšas tās labot. Premjerministrs arī atvainojies visiem vakcinētajiem par to, ka apzinīgajiem pilsoņiem atkal jānes upuri, lai glābtu veselības sistēmu no nevakcinēto pacientu devītā viļņa. Es gan vairāk novērtētu atvainošanos visai sabiedrībai un īpaši mediķiem par lēmumu novilcināšanu tik ilgi, ka mūs aptur tikai kraujas mala. Taču galvenais — gaidām darbus, lai vakcīnskeptiķiem liktu no iedomu pasaules pārcelties reālajā un beidzot sapotēties.

Šajā situācijā padomu varam saklausīt no Igaunijas jaunā prezidenta Alara Karisa, kuru intervējam šajā žurnālā, — viņš aicina ikvienu uzticēties zinātnei un savus lēmumus balstīt faktos, nevis emocijās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu