Valdis Zatlers saslimis ar Covid, brīdina — nedrīkst atlikt trešo poti! • IR.lv

Valdis Zatlers saslimis ar Covid, brīdina — nedrīkst atlikt trešo poti!

7
Eksprezidents Valdis Zatlers. Foto: Ieva Čīka, LETA
Nellija Ločmele

Eksprezidents Valdis Zatlers, kurš pavasarī līdz ar citiem valsts līderiem kļuva par vakcinācijas vēstnesi, publiski sapotējoties ar Astra Zeneca vakcīnu, šonedēļ saslimis ar Covid-19.

Zatlers apstiprināja Ir, ka pēc pozitīva testa saņemšanas atrodas mājas karantīnā un šobrīd jūtas labi, taču vēlas brīdināt sabiedrību par slimības riskiem. «Sanāk atkal būt vēstnesim. Šī inficēšanās ir nepārprotams signāls, ka pēc pieciem mēnešiem imunitāte vecākiem cilvēkiem krīt un nedrīkst vilkt garumā ar trešo poti. Es šajā gadījumā trešo devu esmu saņēmis no dabas jeb paša vīrusa, lai stiprinātu savu imunitāti.» Otro Astra Zeneca vakcīnas devu Zatlers bija saņēmis 7. maijā.

«Mēs jau iepriekš zinājām, ka imunitāte turēsies kādu laiku un 65 gadu vecums ir tā robeža, pēc kuras nepieciešama atkārtota pote,» saka Zatlers, mudinot valdību un pašus vakcinētos iedzīvotājus nevilcināties ar lēmumu.

«Mans viedoklis arī atšķiras no tiem ekspertiem, kuri iesaka galveno uzmanību šobrīd veltīt nevakcinētajiem. Es veltītu uzmanību abām grupām — gan vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem. Šobrīd, kad infekcijas līkne iet uz augšu, mēs nedrīkstam palaist vaļā drošo jeb potēto sabiedrības daļu, lai tā neizjūk. To zaudēt būtu liela muļķība. Vakcinētā grupa ir jāstiprina visiem spēkiem, lai jūt rūpes no valdības  — tie ir apzinīgākie cilvēki, kas iznesīs smago ziemu un paši aizies pēc trešās potes,» taču nepieciešami skaidri lēmumi un komunikācija. «Valdībai nav jākautrējas stimulēt drošās sabiedrības daļas aizsardzību — tas ir valdības uzdevums.»

Eksprezidenta slimības gaita ir viegla. Vakcīnu pretniekiem, kuri uzskata — ja jau saslimst arī potētie, tātad vakcinēties nav vērts, eksprezidents saka: «Tā ir liela starpība, izslimot tikai ar vieglu saaukstēšanos un drusku lielākiem simptomiem kā potēšanas blaknes, vai arī smagi slimot, just sekas mēnešiem vai pat visā turpmākajā dzīvē.»

Zatlers atzina, ka sabiedriskos pasākumos piedalījies tikai «zaļajā» režīmā jeb vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem ar sertifikātiem, līdz ar to inficēšanās apstākļi nav zināmi. «Biju tikai Covid-19 drošajās zonās. Nekas nav simtprocentīgs.» Tāpēc Zatlers uzsver — ir ļoti svarīgi ievērot epidemioloģiskos noteikumus arī drošajās zonās. «Patīk maskas vai nepatīk, droši vien tās nāksies vilkt,» domā eksprezidents. «Noteikti vēl kādi ierobežojumi ir vajadzīgi, jo tūdaļ situācija var kļūt nekontrolējama, kā tas bija pagājušajā gadā.»

Zatlers atbalsta valdības lēmumu par obligātu vakcināciju medicīnas un izglītības darbiniekiem, taču uzsver — lēmums nācis par vēlu. «Obligātā vakcinācija ir nokavēta vismaz par diviem mēnešiem, tas bija jāizdara vasarā. Tagad inficēšanās pieaug un mums var pietrūkt jaudas cīņā pret Covid-19. Mēs nevaram dot garus pārejas laikus nedēļām un mēnešiem ilgi, jārīkojas dažās dienās.»

Viņš arī uzskata, ka vakcinācijas procesā līdz šim noniecināta ģimenes ārstu loma — aiz loģistikas plāniem un birokrātiskiem skaitļiem pazudis humānais aspekts, ka ārsts vislabāk pazīst savu pacientu. Savukārt par to, ka arī ģimenes ārstu vidū sastopami vakcinācijas pretinieki, Zatleram ir strikts viedoklis: «Jāpasaka visiem ļoti skaidri: strādāt līgumattiecībās ar valsti un būt antivakserim — tas nav savienojami.»

Zatlers arī brīdina, ka valdību un sabiedrību ir «iemidzinājuši» pērnā gada skaitļi, kad slimnīcas tika galā ar 1200 vienlaicīgi hospitalizētajiem Covid-19 pacientiem. «Ja mums tagad būs 500, visiem liekas, ka tas nekas nav. Taču būs sliktāk — ja lēmumi netiek pieņemti un vīrusa izplatība aug ģeometriskā progresijā, tad sasniegt to skaitli, kad slimīcas vairs netiek galā, var ļoti ātri. Ir jārīkojas, lai nenonākam katastrofā.»

Uz jautājumu, kāpēc vakcinācijas aptvere Latvijā tik būtiski atšķiras no pārējās Eiropas un kā to mainīt, Zatlers saka — mums ilgstoši ir sadrumstalota valdība un lēmumu pieņemšana joprojām ir grūta. Turklāt politikā ir cilvēki, kas vēlas gūt sev labumu uz slimības rēķina. «Šādi cilvēki, kas uz saslimstības vai nevakcinēšanās rēķina grib izsist sev politisko kapitālu, jātur tālāk no mūsu valsts likteņiem,» domā Zatlers.

Komentāri (7)

not mii 30.09.2021. 14.06

antivakseru cūkas šokā – grib, bet nevar dabūt kovidu, priekš QR koda, a te cilvis divreiz potējies, un atkal šim kovids rokā – netaisnība.

+4
-3
Atbildēt

0

Andris Vītols 04.10.2021. 23.16

Piekrītu Zatleram. Nav nekāda loģiska pamatojuma kavēt trešās potes saņemšanu. … Zavadska gaidot kaut kādus atzinumus par … to trešo poti. … Citās valstīs jau potē, bet Latvijā atkal gaida. … Ja Zavadska pirmās divas devas atzīst par labām esam, tad taču TREŠĀ arī būs LABA un vajadzīga. … , kā to vērtē CITI EKSPERTI. … Muļķīgi “taupīt” vakcīnas “antivakceriem”, lai vēlāk tās tāpat izmestu. …

+2
-2
Atbildēt

0

Urga 02.10.2021. 08.39

Ko lai domā par I.Viņķeli, kas joprojām nevar rimties, pat pēc vakcīnu iepirkumu sāgas: VM vainošana gražīgi aizkaitinātā tonī! Nav pirmais gadījums, kad MP uzspiež diskusiju, kas jau tā nodzītajiem VM kolēģiem liek virpuļot ap pseido problēmu. Iegriba pēc 3.potes novērš uzmanību un resursus no galvenā – svarīgāk joprojām ir gādāt par 1.poti nevakcinētiem!
(Ieraksts tviterī 22.septembrī)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu