Uzziedēt tuksnesī • IR.lv

Uzziedēt tuksnesī

Inga Ulmane. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Šonedēļ Dubaijā sākas starptautiskā izstāde EXPO 2020. Latvijas paviljona direktore Inga Ulmane Apvienotajos Arābu Emirātos pavadījusi jau sešus gadus un gatava izvadāt mūsu uzņēmējus pa Tuvo Austrumu biznesa līkločiem

Kad piektdienas rītā sazināmies videozvanā, līdz izstādes oficiālajai atklāšanai palikusi tieši nedēļa. Todien plānots testa veidā atvērt arī vienu no trim EXPO 2020 zonām — Iespēju kvartālu, kurā turpmāko pusgadu atradīsies arī Latvijas paviljons. Tāpēc desmitos no rīta, kamēr Rīgas centrā vēl ir miegains rīts, Ingas Ulmanes diena izskatās jau krietni ieskrējusies. Viņa ir Latvijas paviljona direktore un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecības Apvienotajos Arābu Emirātos vadītāja. Arī rīta kafijas vietā izvēlas tikai glāzi ūdens — Dubaijā arī septembra nogalē ir gandrīz 40 grādu karstums.

Līdzīgi kā citi globāli notikumi, ko šogad pastiprinātas drošības apstākļos izdevies piedzīvot, arī EXPO ir apzīmogots ar pasaulei liktenīgo skaitli — 2020. Izstādei bija jānotiek pirms gada, taču pandēmijas dēļ tās norise pārcelta — EXPO atklāj 1. oktobrī, un tā turpināsies līdz nākamā gada 31. martam. Protams, ar drošības nosacījumiem — izstādē masku gan varēšot noņemt, lai nofotografētos, par nesen izziņotajiem noteikumiem pasmaida Ulmane.

Izstādē piedalās 192 valstis, un tai plānoti 25 miljoni apmeklētāju. «Emirāti nekad neatkāpjas no saviem mērķiem, lai cik ambiciozi tie būtu,» pārliecināti saka mūsu nacionālā paviljona direktore, vaicāta, kā pandēmijas gads mainījis izstādes vaibstus. Ja rīkotājvalsts būtu cita, iespējams, pasaules izstāde nemaz netaptu, viņa pieļauj. Tās rīkošana prasa grandiozas izmaksas, kuras varētu novirzīt arī būtiskākiem pasākumiem. «Protams, šajā valstī, kas nav klasiskā demokrātija Rietumu izpratnē, tas ir izdarāms vieglāk,» viņa raksturo lēmumu pieņemšanu. Taču uzņēmējiem šāda mēroga notikums ir kā «gaisma tuneļa galā», viņa ir pārliecināta. «Es redzu, cik tiem uzņēmumiem, kas drosmīgi brauc un turpina sarunas, neraugoties uz ierobežojumiem un neērtībām, nākotne izskatās spožāka — līgumi tiek slēgti, partneri tiek atrasti, bizness jau turpinās.»

Savukārt daudzām dalībvalstīm izstādes pārcelšana devusi noderīgu papildu laiku. Arī Latvijai. Sākotnēji dalību izstādē organizēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, taču 2019. gada oktobrī, tieši gadu pirms sākotnēji plānotā izstādes sākuma, līgums ar to tika lauzts. «Man liekas, ka esam izdarījuši praktiski neiespējamo, ja runājam ne tikai par finansēm, bet arī par cilvēku un laika resursiem. Nav noslēpums, ka LIAA pieslēdzās šim projektam salīdzinoši vēlu, ieskrējām vilcienā, kad tas jau bija pilnā gaitā,» stāsta Ulmane. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu