Potes nebija, sertifikāts — ir? • IR.lv

Potes nebija, sertifikāts — ir?

1
Baiba Kļava

Vakcinācijas pretinieku noziedzīgās shēmas, kas ļāva bez potes tikt pie sertifikāta, likumsargi iztraucēja jau vasarā. Izmeklēšana turpinās lielā slepenībā, bet pagaidām anulēti tikai 20 krāpnieciski iegūtie sertifikāti

Jau pirms dažiem mēnešiem zem policijas lupas nonāca pārsimt vietējo antivakseru, kuri bija gatavi maksāt kukuļus par Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, bet ne potēties. Likumsargi ierosināja trīs kriminālprocesus un aizturēja septiņus procesa organizatorus, tajā skaitā arī vakcinācijas centru medmāsas.

Šonedēļ valdība lēmusi par vēl stingrākām epidemioloģiskajām prasībām — no 15. novembra vakcinācija būs obligāta medicīnas, pedagoģijas un sociālās aprūpes centru darbiniekiem. Turklāt politiķi pat strauji pieaugošās Covid-19 saslimstības apstākļos vēlas cilvēkiem ar sertifikātiem garantēt iespējami brīvu kustēšanos «zaļajos» jeb drošajos publiskajos pasākumos. 

Ja vakcinācijas pretinieku skaits ir liels, bet sertifikāts kļūst arvien svarīgāks, vai likumsargi spēj efektīvi novērst krāpšanos? Ir skaidro, kādi pārkāpumi līdz šim ir atklāti un kāpēc gaidīto paraugprāvu vietā izmeklēšana ir noslēpumā tīta?

Trīs kriminālprocesi

Pēc policijas kratīšanās izņemtajām piezīmēm un melnās grāmatvedības uzskaitēm likumsargi vasarā bija identificējuši vismaz 200 personu, kas krāpnieciskā ceļā tikušas pie vakcinācijas sertifikāta. Policija aicināja šos cilvēkus pašus labprātīgi atzīties, solot atbrīvošanu no kriminālatbildības. Pēc šī aicinājuma vairākas personas tiešām atsaukušās, Ir noskaidroja policijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu