Kas zaļāks — zīmoli vai mūsu paradumi? • IR.lv

Kas zaļāks — zīmoli vai mūsu paradumi?

Kaspars Zakulis, Latvijas Zaļā punkta direktors

Sabiedrībā paustie saukļi attiecībā uz vides ilgtspēju un klimata pārmaiņām kļūst skaļāki 

Ne tikai iedzīvotāji, bet arī starptautiskas organizācijas arvien vairāk uzmanības pievērš tam, kādā vidē dzīvosim pēc vairākiem gadu desmitiem. Lai noskaidrotu, kā cilvēki Latvijā un Baltijā vērtē savu rīcību pret apkārtējo vidi un vai uzņēmumi domā par savas «ekoloģiskās pēdas» samazināšanu, jau sesto gadu pēc kārtas zaļāko zīmolu topa ietvaros veicām iedzīvotāju aptauju. 

Līdzīgi kā pērn, arī šogad aptaujas dalībnieki īpaši vērīgi bijuši pret energoresursu patēriņu — vairāk nekā 80% respondentu atzinuši, ka cenšas būt taupīgāki. Tomēr šis rādītājs, salīdzinot ar gadu iepriekš, Latvijas un Baltijas mērogā par dažiem procentpunktiem krities (2020. gadā Latvijā un Baltijā — 83%). Lai arī pandēmija daļēji spiedusi kļūt taupīgākiem, redzams, ka komforts vērtēts augstāk nekā ietaupīts elektrības vats vai siltumam patērēta kilovatstunda. 

Pretēji tam iedzīvotāji vairāk uzmanības pievērsuši atkritumu šķirošanas paradumiem. Jau 86% aptaujāto uzskata, ka šķirot ir svarīgi. 2018. gadā tas būtiski šķitis 82% respondentu. Bet atkritumus jau šobrīd šķirojot 68% aptaujāto, kas ir par 21% vairāk nekā 2018. gadā un par 5% vairāk nekā pērn. Kāpums ir pašsaprotams, jo pēdējos gados Latvijā atkritumu dalītās vākšanas iespējas kļuvušas pieejamākas, kam piekrituši arī 60% respondentu. 

Attiecībā uz zīmolu «zaļumu» šogad cilvēki kļuvuši piesardzīgāki. Pērn 62% aptaujāto norādīja, ka dod priekšroku zīmoliem, kuri iestājas par tīru vidi. Šogad šo iedzīvotāju skaits ir sarucis par četriem procentpunktiem, taču tik un tā ir augstāks nekā 2018. gadā, kad tam uzmanību pievērsa tikai 54% aptaujāto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu