3023 kilometri. Nedēļā! • IR.lv

3023 kilometri. Nedēļā!

1
Sacensību posmā Tatru kalnos, kur dienā nobrauca 400 km. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Kuldīdznieks Arvis Sprude (34) šovasar laboja pasaules rekordu veloultramaratonā — septiņās dienās pieveica 3023 kilometrus

Kamēr 28. jūlijā latvieši līksmoja par 3×3 basketbolistu Tokijā izcīnīto zeltu, jau piekto dienu pretim savam mērķim minās sporta un tautas deju skolotājs Arvis Sprude. 30. jūlijā viņš to sasniedza — septiņās dienās pieveikti 3023 kilometri! Lai šo distanci vizualizētu, novelciet nogriezni no Rīgas līdz Atēnām! Arvis nedēļas laikā uz velosipēda pieveica vēl mazliet vairāk, iepriekšējo pasaules rekordu — septiņās dienās nobraukto attālumu — pārspējot par vairāk nekā 1300 kilometriem. 

Šo panākumu riteņbraucējs izcīnīja, piedaloties kopumā 3600 kilometrus garās sacensībās apkārt Polijai. 24. jūlijā distancē startēja 25 sportisti, no kuriem Arvis finišēja pirmais. Sasniedzis jauno septiņu dienu rekordu, viņš līdz ultramaratona finišam minās vēl arī astotajā dienā. Tuvākajam sāncensim visu 3600 km pieveikšana prasīja desmit ar pusi dienas. «Es jau biju atbraucis mājās Latvijā un atpūties, kad sociālajos tīklos redzēju — finišē otrā vieta,» saka Arvis. 

Sacensībās viņš pieredzējis ne mazumu izaicinošu piedzīvojumu. Trešajā dienā divas bites iedzēla lūpās, bet pāris dienas vēlāk saņēma vēl vienu dūrienu no ķiverē iemaldījušās lapsenes. Piektās dienas vakarā, ēdot cepumu, nolauza zobu. Pārbraucot mājās, sieva zobārste Anda brīnījās — zobs nolūzis ar vaļēju nervu. Vajadzētu taču pamatīgi sāpēt! Sacensību sestās dienas rītā sportista pavadošā grupa, kas brauca līdzi busiņā, aizgulējās viesnīcā, uz septiņām stundām atstājot Arvi bez ūdens un ēdiena. Liels karstums, slāpes un 110 kilometrus iepakaļ palikuši palīgi. «Bija tik kritiski, ka apstājos pie poļiem, kas laistīja dārzu, un lūdzu, lai iedod padzerties no šļūtenes.» 

Arvja stāsts atgādina dēku filmas cienīgu sižetu, un, kā jau filmai pienākas, tās noslēgumam jābūt grandiozam un nervus kutinošam. Jauns pasaules rekords jau sasniegts, un tūlīt — pēc 250 kilometriem — tiks sasniegts finišs Varšavā, kad pēkšņi laika prognoze sola vētru ar stipru lietu. Viena debess puse jau iekrāsojusies melna un draudīgi vēsta — negaiss nāk! Arvja palīgi sākuši bažīties, vai nav jāpiestāj un jānogaida. «Es puišiem teicu: braukšu tik ilgi, līdz vairs tiešām nebūs iespējams pabraukt!» Pūta spēcīgs vējš, un riteņbraucējam izdevās lietus mākoni apdzīt tā, ka finiša brīdī vētra vēl nebija sākusies. Uzvaras lietus pār Arvi nolija apbalvošanas brīdī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu