Sēņu vērotāji • IR.lv

Sēņu vērotāji

Sarkanās mušmires dažādās augšanas stadijās var izskatīties atšķirīgi gan pēc krāsas, gan raksturīgā punktojuma. Foto — Inita Dāniele
Marija Leskavniece

Ja vajadzīga lietotne, lai sēnes pazītu, labāk vispār nelasīt ēšanai. Mikoloģe Inita Dāniele stāsta, kā atšķirt indīgas sēnes un kāpēc reizēm labāk tās baudīt tikai ar acīm

Kā var sajaukt! Iesaucas Inita Dāniele, uzzinājusi mūsu sarunas iemeslu. Šovasar četri cilvēki no vienas ģimenes nonāca slimnīcā pēc saindēšanās ar zaļo mušmiri. Tā ir indīgākā sēne, kādu var atrast Latvijas mežos, un pietiek apēst puscepurīti, lai sekas būtu letālas. «Ja cilvēks baidās sajaukt indīgu ar kādu ēdamu sēni, jebkurā gadījumā nevajag to vākt. Neko, par ko nav simtprocentīgi pārliecināts,» uzsver mikoloģe. 

Pašas bīstamākās ir zaļā un baltā mušmire. Labā ziņa — tām visām ir kopīgas pazīmes, pēc kurām tās diezgan viegli var atpazīt visdažādākajās augšanas stadijās. Baltas lapiņas zem cepurītes. «Vienmēr, arī vecai sēnei,» piebilst mikoloģe. Gredzens, taču tas varētu būt arī nokritis, turklāt tāds mēdz būt arī daudzām ēdamajām sēnēm. Trešā, visdrošākā, ir bumbulis pie kātiņa pamatnes. «Tāpēc, ja sēne nav labi pazīstama, tā noteikti ir jāizceļ no zemes ar visu kātiņa pamatni,» stāsta Inita Dāniele. Lai gan starp mušmirēm ir pat dažas ēdamas sugas, sliktiem sēņu pazinējiem neiesaka lasīt nevienu mušmiri. 

Ēšana pēdējā vietā

Vieglāk sajaukt ēdamas sēnes ar indīgām ir arī tad, ja lasa pavisam mazas sēnītes. «Neieteiktu būt tik badīgiem,» nosaka mikoloģe. Daudzas sugai raksturīgās pazīmes tad vēl var nebūt izveidojušās. «Beka pēc pūpēža un lapiņsēne pēc bekas var izskatīties.»

Tikpat svarīgi ir rūpīgi pārbaudīt katru sēni. «Man pašai ir gadījies mežā atrast bariņu ar atmatenēm, un pa vidu tam bariņam ir viena baltā mušmire. Viena jauna un maziņa, liekas, ka būs tā pati, kas lielās. Bet jāpārbauda ir katra!» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu