Bijušajiem kinoteātriem pa pēdām • IR.lv

Bijušajiem kinoteātriem pa pēdām

Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas klubā jeb Dzeržinska kultūras namā filmas rādīja no 1947. līdz 1991. gadam. Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Kinopārgājiens: Iekšlietu ministrijas kinoklubs, Kosmoss ar ekskluzīvu aparatūru, erotika un šausmenes Aurorā, Sarkandaugava bez biļešu kontrolieriem, vasaras kino Uzvarā, pusaudžu iemīļotā Zvaigzne un leģendārā Teika

Rosinu doties tematiskā pārgājienā pa Rīgas centra, Pētersalas, Sarkandaugavas, Mežaparka, Čiekurkalna un Teikas apkaimēm, kurās vēl salīdzinoši nesen darbojās kinoteātri darbaļaudīm. Ne tik spoži kā izdaudzinātie Splendid Palace, Daile un Palladium, taču ar gana bagātu repertuāru, lai par piektdaļu rubļa aizmirstos pēc kārtējās maiņas rūpnīcā.

Lai gan nereti nācās sēdēt uz cietiem koka krēsliem un salt, jo zāles visbiežāk apsildīja viena vienīga krāsns, pirms televīzijas ieviešanas rīdzinieki apmeklējuši kinoteātri vidēji 20 reizes gadā. Turklāt, ja kāds «gabals» ļoti interesēja, to bija ieteicams noskatīties pēc iespējas drīzāk, jo nākamajā izrādīšanas reizē filma jau varēja būt saīsināta. Kinoteātri mēdza piekopt dubulto seansu politiku un iespīlēt vienā izrādīšanas reizē divas filmas.

Arsenāla saknes

Ēka Baznīcas ielā 12a starpkaru periodā celta Septītās dienas adventistu draudzes vajadzībām, taču padomju laikā baznīca tika pārbūvēta par kinoklubu ar 400 skatītāju vietām. Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas klubā jeb Dzeržinska kultūras namā filmas rādīja no 1947. līdz 1991. gadam. 

Te bija iespēja noskatīties tādas filmas, kādas citur nerādīja. Bet seansi nebija pārāk populāri, tādēļ kultūras namā varēja patverties no centra kinoteātru burzmas arī miera meklētājiem. Pa dienu klubā notika dažādi pasākumi, bet kinoseansi sākās pulksten septiņos vakarā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu