Trauksmes vasara • IR.lv

Trauksmes vasara

Skats no putna lidojuma uz nodegušo Litonas ciemu Kanādā, kas jūnijā trīs dienas pēc kārtas sasniedza karstuma rekordus un sausuma dēļ piedzīvoja postošu meža ugunsgrēku. Foto — Scanpix

Karstuma kupols Kanādā, plūdi Vācijā, sausums Āfrikā un Centrālāzijā — šajā vasarā piedzīvotas daudzas satraucošas laika parādības. Cik cieši tas saistīts ar klimata izmaiņām? To steidz noskaidrot zinātnieki visā pasaulē

Televīzijas intervija, ko Jans Poldermans sniedza pirmdienā pirms ugunsgrēka, labi parādīja, cik ātri viss var mainīties. Ar smaidu sejā Litonas ciema mērs reportieriem paziņoja, ka viņa kolēģis no Lilūetas pilsētiņas tagad ir parādā vienu alu. Abi bija saderējuši, kurā no divām apdzīvotajām vietām, kas atrodas Kanādas provincē Britu Kolumbijā, tiks piedzīvota viskarstākā temperatūra. Poldermans bija lepns, ka ir uzvarējis. Tobrīd viņš pat nevarēja iedomāties, ka jau 48 stundas vēlāk viņa kopiena vairs vispār neeksistēs.

Litona ir labi pazīstama ar augstām temperatūrām. Izkārtne uz Transkanādas šosejas aicina ceļotājus piestāt «Kanādas karstākajā punktā». Ciems atrodas Freizera kanjonā, kur vasaras mēnešos parasti mēdz uzkrāties siltais gaiss. Taču neviens nebija gatavs tam, kas notika jūnija beigās. Svētdienā, 27. jūnijā, vietējā meteoroloģiskā stacija reģistrēja temperatūru, kas par diviem grādiem pārspēja 80 gadus vecu rekordu — 46,6 grādi pēc Celsija.

Nākamā diena bija vēl karstāka — 47,6 grādi, bet otrdienā gaiss uzkarsa līdz 49,6 grādiem. Šis kanjons Kanādā negaidīti piedzīvoja tuksnesim līdzīgu temperatūru, un to pamanīja klimata eksperti visā pasaulē. «Kas tur notiek!?» brīnījās klimata pētnieks Jošems Marocke no Maksa Planka meteoroloģijas institūta Hamburgā.

Un tad nāca uguns, kuras izplatībai palīdzēja ārkārtēji sausie apstākļi. Vēlāk daži sprieda, ka vainīga dzirkstele no garāmbraucoša vilciena, kas aizdedzinājusi sliežu malā esošos krūmus. Sešos vakarā mērs izdeva pavēli par evakuāciju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu